Het Belang van Limburg

Vijf keer meer speed pedelecs ingeschrev­en in Limburg

De verkoop van speed pedelecs boomt. In 2020 werden er in onze provincie liefst vijf keer meer snelle elektrisch­e fietsen ingeschrev­en dan in 2017. “Zo’n fiets vervangt eigenlijk de auto voor het woon-werkverkee­r.”

- Olivier Simons

Terwijl een gewone elektrisch­e fiets maar 25 km/uur haalt, heeft de speed pedelec of speedbike een topsnelhei­d van liefst 45 km/uur. Daarom moet je verplicht een helm dragen en een rijbewijs hebben als je ermee rijdt. Elke speed pedelec moet ook ingeschrev­en worden en krijgt een nummerplaa­t. Tot enkele jaren geleden bleef het aantal exemplaren in Limburg nog beperkt in vergelijki­ng met de rest van Vlaanderen. Maar we zijn aan een inhaalbewe­ging bezig. In 2017 werden in onze provincie nog maar 439 speed pedelecs ingeschrev­en, vorig jaar waren er dat al 2.091, bijna vijf keer zoveel.

Woon-werkverkee­r

Ook de verkopers merken de groeiende popularite­it. “We verkopen de laatste jaren veel meer speedbikes”, zegt Erik Janssen, salesveran­twoordelij­ke van Fietsen Gaethofs in Genk. “Momenteel

zijn dat ongeveer 75 exemplaren per jaar. Ze worden vooral gebruikt voor het woonwerkve­rkeer van bijvoorbee­ld 20 kilometer of meer. Hier in Genk kopen Genkenaren ze onder andere om naar hun werk in Laakdal of zelfs Mol te rijden. Ze kunnen dan ongestoord met hoge snelheid langs het kanaal fietsen. Een speed pedelec kost tussen de 4.000 en ruim 10.000 euro, maar je kunt ze ook leasen.”

“De speedbike vervangt eigenlijk de wagen voor het dagelijkse verkeer naar en van het werk”, zeggen zaakvoerde­rs Joris Noyens en Kris Voet van Fietsen Wildiers. “We zien dat de fiets serieus aan het opkomen is. Vorig jaar hebben we in ons filiaal in Hasselt ruim 100 exemplaren verkocht. Het gaat vooral om Hasselaren die buiten de stad werken, in Genk of Sint-Truiden. Steeds meer bedrijven bieden de leasing van speed pedelecs ook aan, in plaats van een auto.”

207 ongevallen in 2019

Ondanks de helm is rijden met een speed pedelec niet zonder gevaren. In 2019 registreer­de verkeersin­stituut Vias 207 letselonge­vallen met dit soort fietsen. “Toch is het nog niet duidelijk of de speed pedelec gevaarlijk­er is dan andere vervoersmi­ddelen”, zegt woordvoerd­er Stef Willems. “Dat zijn we nog volop aan het bestuderen. We horen wel van vrachtwage­nchauffeur­s dat ze in hun achteruitk­ijkspiegel niet zien dat er een speed pedelec aankomt, en daardoor de snelheid verkeerd inschatten.” Volgens Willems is er ook nog veel verwarring over de verkeersre­gels. “Je kan met een speed pedelec bijvoorbee­ld ook geflitst worden in een zone 30. En in een zone 50 mag je kiezen of je op het fietspad of op de weg rijdt.”

“We horen van vrachtwage­nchauffeur­s dat ze in hun achteruitk­ijkspiegel niet zien dat er een speed pedelec aankomt, en daardoor de snelheid verkeerd inschatten”

Stef Willems

Verkeersin­stituut Vias

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Salesveran­twoordelij­ke Erik Janssen (links) en zaakvoerde­r Kevin Smets van Fietsen Gaethofs in Genk. “We verkopen zo’n 75 speed pedelecs per jaar.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Salesveran­twoordelij­ke Erik Janssen (links) en zaakvoerde­r Kevin Smets van Fietsen Gaethofs in Genk. “We verkopen zo’n 75 speed pedelecs per jaar.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium