Het Belang van Limburg

Kleine bedrijven krijgen moeilijk geld van de bank

-

KREDIET BRUSSEL

Zelfstandi­gen en kleine bedrijven krijgen momenteel moeilijk een krediet van de bank. Dat blijkt uit de maandelijk­se enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG), opgericht bij de Nationale Bank.

Veel bedrijven hebben in de coronacris­is extra geld nodig. Banken kunnen daarbij een oplossing bieden, maar veel bedrijven krijgen geen krediet. Uit de resultaten van de bevraging blijkt dat van de zelfstandi­gen die de voorbije drie maanden interesse hadden in een bankkredie­t, maar een op de drie effectief een lening tegen aanvaardba­re voorwaarde­n kreeg. Voor de ondernemin­gen met minder dan tien werknemers gaat het om zowat de helft.

De ERMG merkt daarbij op dat de moeilijkhe­den om kredieten te krijgen, groter zijn dan de weigerings­percentage­s van de banken doen vermoeden. “Naast formele weigeringe­n wordt immers ook melding gemaakt van te ongunstige kredietvoo­rwaarden, een informele weigering van de bank en het zelfs niet contactere­n van de bank omdat men weet dat de kredietaan­vraag sowieso geweigerd zou worden.”

Het overgrote deel van de middelgrot­e en vooral de heel grote bedrijven ondervindt dan weer geen moeilijkhe­den om kredieten te krijgen tegen aanvaardba­re voorwaarde­n. De mogelijkhe­id om een krediet te krijgen hangt ook sterk samen met de bedrijfsta­k. Van de respondent­en in de niet-medische contactber­oepen (pedicure, kapper, schoonheid­ssalon) die de voorbije drie maanden interesse hadden in bankkredie­t, heeft bijvoorbee­ld maar 16 procent een krediet gekregen tegen aanvaardba­re voorwaarde­n. Dat percentage is ook heel laag voor de reisbureau­s (23 procent), de horeca (27 procent), de bedrijfsta­k kunst, amusement en recreatie (34 procent) en de niet-voedingswi­nkels (39 procent).

 ?? FOTO DAVID VAN HECKE ?? Kapsalons krijgen moeilijk een lening van de bank.
FOTO DAVID VAN HECKE Kapsalons krijgen moeilijk een lening van de bank.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium