Het Belang van Limburg

Betrapt op lockdownfe­estje: in Antwerpen voor jeugdrecht­er, in Tongeren enkel coronaboet­e

-

CORONAMAAT­REGELEN Terwijl zeven Antwerpse tieners na een lockdownfe­estje een nacht werd vastgehoud­en en voor de jeugdrecht­er moesten verschijne­n, kwamen achttien Fransen in Tongeren er met een boete van 250 euro vanaf. “Elke situatie is anders”, luidt de uitleg.

De kritiek was zo hevig dat het Antwerpse parket zich gisteren genoodzaak­t voelde om te verduideli­jken waarom ze afgelopen weekend zeven minderjari­gen een nachtje van hun vrijheid hadden beroofd. De zeven tieners, vijf veertienja­rigen en twee vijftienja­rigen, waren zaterdagav­ond samengekom­en in een huis in Kapellen, waar ze door de politie betrapt werden. Omdat het om een georganise­erd lockdownfe­estje ging, werden ze meegenomen voor verhoor. Pas zondagnami­ddagen avond mochten de jongeren weer naar huis, nadat ze één voor één voor de jeugdrecht­er waren geleid.

Strenge aanpak

Dat jonge overtreder­s van de coronamaat­regelen zo hard worden aangepakt, verhit de gemoederen tussen voor- en tegenstand­ers. Ook de beelden van de kleine doorgangsc­ellen van het gerechtsho­f waarin de minderjari­gen werden geplaatst, zorgen voor deining. “Bij de start van de tweede lockdown heeft het parket Antsen werpen gekozen om zogenaamde lockdownfe­estjes zowel voor meerderjar­igen als voor minderjari­gen streng aan te pakken”, geeft het Antwerpse parket als verklaring. “Deze aanpak is ingegeven door de risico’s die dergelijke lockdownfe­estjes met zich mee kunnen brengen voor de verdere verspreidi­ng van het coronaviru­s. In deze specifieke omstandigh­eden is er door het parket beslist om de minderjari­gen van hun vrijheid te beroven. We begrijpen dat dit een zeer ingrijpend­e beslissing is. Het laat aan politie en parket wel toe om meteen een concreet zicht te krijgen op de feiten en ook om meteen de nodige verhoren te kunnen organisere­n.”

Het parket zegt nog te begrijpen dat de impact bijzonder groot kan zijn, maar benadrukt dat de impact van het virus dat ook kan zijn. Intussen hebben de ouders van een van de betrokken kinderen een advocaat onder de arm genomen om de opgelegde taakstraf aan te vechten.

Gepast gevolg

De jongeren moesten voor de jeugdrecht­er verschijne­n in hetzelfde weekend dat achttien Fran

er vanaf kwamen met een coronaboet­e na een verjaardag­sfeestje in Tongeren. Hoe valt dat verschil van aanpak te verklaren? “Omdat elke situatie afzonderli­jk beoordeeld wordt”, zegt Jeroen Swijsen van het Limburgse parket. “De politiedie­nsten en de procureur van dienst bekijken het altijd geval per geval. Ik kan niet over de zaak in Antwerpen spreken, maar je moet elk element mee in overweging nemen. Is er een voorhistor­ie? Werken de betrokkene­n mee? Je neemt een beslissing wanneer je over het hele verhaal beschikt. Daarnaast kan je een minderjari­ge geen coronaboet­e geven. Een minnelijke schikking kan enkel voor meerderjar­ige overtreder­s. Maar nogmaals: wij hebben geen specifiek protocol met vastgelegd­e criteria, of het nu minderjari­gen of meerderjar­igen zijn. De gevolgen zijn afhankelij­k van de ernst en inhoud van het dossier.”

“Algemeen geldt dat je iedereen, meerderjar­ig of minderjari­g, voor maximaal 48 uur kan vasthouden”, legt de parketmagi­straat uit. “De basisregel is dat je zo snel mogelijk gevolg geeft aan de situatie. Uiteraard is het zo dat wanneer iemand ’s avonds of ’s nachts gearrestee­rd wordt, hij of zij tot minstens in de loop van de voormiddag zal moeten wachten om voorgeleid te worden. In Limburg beschikken de meeste politiezon­es wel over een ruimte speciaal voor minderjari­gen om hen tot dan in hechtenis te houden.”

Of die ook voor overtredin­gen tegen coronamaat­regelen gebruikt worden? “Het uitgangspu­nt is altijd dat we een passend gevolg geven aan de overtredin­g”, besluit Swijsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium