Het Belang van Limburg

Pro League wil testmatche­n om weer volk in het stadion te krijgen

- Ludo Vandewalle

Met de dalende coronacijf­ers en de toenemende vaccinatie­s denken de voetbalclu­bs al na over een strategie om opnieuw toeschouwe­rs naar het stadion te krijgen. Met testwedstr­ijden willen ze bewijzen dat ze, net als dierentuin­en, gerust weer publiek kunnen ontvangen.

Op de raad van bestuur van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs, werd de terugkeer van publiek in de stadions besproken. Daarvoor willen de clubs samenwerke­n met de culturele sector. Nederland is het lichtende voorbeeld. Daar werden al enkele proefevene­menten georganise­erd. Dat gebeurde maandagmid­dag nog in het Beatrix Theater in Utrecht. De 500 bezoekers moesten bij binnenkoms­t een negatieve PCR-coronatest van maximaal 48 uur oud laten zien, ze onderginge­n een temperatuu­rmeting, kregen een bewegingss­ensor omgord en moeten zich na vijf dagen opnieuw laten testen.

Op deze manier willen onze clubs in testwedstr­ijden ook weer publiek veilig in de stadions toelaten. Let wel, er moet daarvoor nog verder overlegd worden met de overheden. Vlaams minister van Sport Ben Weyts en minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden gaven tot hiertoe nog geen sluitend antwoord. Daarvoor zal het volgende Overlegcom­ité op 26 februari moeten worden afgewacht. Het proefevene­ment zou ook niet in een vol stadion plaatsvind­en. De Pro League denkt daarbij, zoals maandag in Utrecht het geval was, aan een kwart van de capaciteit. In Nederland volgt binnenkort nog een experiment met een voetbalwed­strijd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium