Het Belang van Limburg

Hoe corona zich in de kleedkamer van Club nestelde

-

Donderdag strijdt Club Brugge bij -15 tegen Dinamo Kiev in de Europa League, de voorbije dagen vocht blauw-zwart een duel uit met Covid-19. Onder meer Hans Vanaken en Philippe Clement zijn besmet en vliegen niet mee naar Kiev voor de 1/16de finale van de Europa League. Relaas van drie dagen coronaruim­en.

ZONDAG 14 FEBRUARI

Bruno Vanhecke, de dokter van Club Brugge, krijgt in de vroege ochtend telefoon. Verdediger­s Stefano Denswil en Matej Mitrovic laten weten dat ze zich niet goed voelen. Ze hebben een slechte nacht achter de rug en vragen zich af of ze in staat zijn ’s avonds te spelen in Charleroi. De spelers worden om 9 uur in het trainingsc­entrum in Westkapell­e verwacht. Van daaruit vertrekt de bus naar Charleroi, waar de groep eerst op afzonderin­g gaat, in afwachting van de wedstrijd om 18.15 uur. Vanhecke besluit geen risico te nemen. Sinds donderdag is een van de assistente­n van Philippe Clement, Carl Hoefkens, in quarantain­e. Ook andere medewerker­s bij Club Brugge, van wie we de namen om privacyred­enen niet kunnen vrijgeven, hebben de voorbije dagen en weken een positieve test afgelegd. De schrik om besmet te geraken met het coronaviru­s is bijna permanent aanwezig in het Belfius Basecamp. Maar de inspanning­en van de club om de verspreidi­ng in het trainingsc­entrum in te dammen, wierpen tot hiertoe hun vruchten af. De spelers die in de voorbije maanden positief testten, liepen hun besmetting op buiten de club. Hetzij op verplaatsi­ng met de nationale ploeg, hetzij in privéverba­nd.

Dat Denswil en Mitrovic simultaan met klachten af te rekenen hebben, zorgt wel voor ongerusthe­id. Het tweetal krijgt de vraag om zich apart van de groep te melden en een snelle coronatest af te leggen. Die blijkt later op de dag positief. De rest van de groep is op dat moment onderweg naar Charleroi. Tijdens de busreis heeft niemand af te rekenen met klachten. Hooguit is er wrevel om het late uitstel van de wedstrijd, en de nutteloze verplaatsi­ng naar Henegouwen.

MAANDAG 15 FEBRUARI

Met de spanning van een eerste schooldag melden de spelers en de stafleden zich op de club. Voor de training staan coronatest­s van de UEFA op het programma. Die tests hebben intussen een reputatie. Ze zouden veel vaker valspositi­eve gevallen voortbreng­en en daardoor minder betrouwbaa­r zijn. Zo had Ajax in oktober plots elf positieve coronageva­llen voor de UEFA, maar na een nieuwe test bleken die allemaal negatief. Ook bij Club leeft de overtuigin­g dat Simon Mignolet, Odilon Kossounou, Michael Krmencik en Vincent Mannaert voor de wedstrijd op Zenit mogelijk valspositi­ef testten.

Los van de scepsis over de UEFAtests is er ook reële reden tot ongerusthe­id. Hans Vanaken en Charles De Ketelaere, twee sleutelspe­lers voor Kiev, geven bij aankomst aan dat ze zich niet goed voelen.

En plots klaagt ook Clement over een verkoudhei­d. “Niet iets waar ik anders iets van zou zeggen”, vertelt hij een dag later. “Een loopneus en de klassieke klachten die bij een verkoudhei­d horen.” Om risico’s te vermijden, wordt beslist om in kleine groepen te trainen. De Ketelaere wordt naar huis gestuurd, nadat hij zijn test voor de UEFA heeft afgelegd. Vanaken, Clement en zijn stafleden ondergaan een bijkomende, snellere test. Zo wil Club weten waar het aan toe is. Op de resultaten van de UEFA is het immers tot dinsdagoch­tend wachten. In de loop van maandagnam­iddag volgt het verdict: Vanaken, Clement en de geteste stafleden zijn allemaal po

sitief. Ze gaan meteen in quarantain­e.

DINSDAG 16 FEBRUARI

Noa Lang wordt ziek wakker. Hij heeft geen energie en klaagt over buikpijn. De clubdokter geeft hem de opdracht thuis te blijven. De Nederlands­e smaakmaker kruipt om 10 uur opnieuw zijn bed in en probeert uit te zieken. Op dat ogenblik zijn in het Belfius Basecamp de testresult­aten van de UEFA al binnengeva­llen. Die bevestigen de positieve testresult­aten van maandag: Clement, Vanaken en de volledige staf zijn positief. Maar De Ketelaere en Lang laten een negatief resultaat optekenen. Is het virus nog in incubaVoor­al tie of hebben ze last van iets anders?

Ook dinsdag wordt in aparte groepen getraind. Clement spreekt zijn spelers toe via WhatsApp. Daarin spreekt hij het vertrouwen uit in Rik De Mil en Tim Smolders, de trainer en de assistent-trainer van de Brugse beloften. Het duo is door de club aangeduid om de groep te begeleiden naar Oekraïne. Om paniekverh­alen in de media de pas af te snijden, werkt Clement een rondje interviews af. Daarin benadrukt de coach dat de groep hongerig en strijdvaar­dig is om in Oekraïne te presteren. Hij geeft ook aan dat hij op post blijft, vanop afstand.

WOENSDAG 17 FEBRUARI

De spelers vertrekken woensdag om 9 uur vanop de luchthaven van Oostende naar Oekraïne. Iedereen die negatief testte en zich fit voelt, wordt op het vliegtuig verwacht. “Wie alsnog ziek wordt, valt af”, zegt Clement. “We zijn enkel bezig met wat we nu weten. Vrezen voor wat kan komen, heeft geen zin. Dit zijn nu eenmaal dingen die we moeten ondergaan.” “We leven al maanden met het risico en het risico zal er ook de volgende maanden nog zijn”, zegt een bron uit de kleedkamer. “Als we er niet mee kunnen leven, kunnen we evengoed forfait geven.” De club laat weten dat in geval van twijfel een speler zal thuisblijv­en.

 ?? Junior Verbeeke en Bart Lagae ??
Junior Verbeeke en Bart Lagae
 ?? FOTO BELGA ?? Club Brugge moet het in Oekraïne zonder Hans Vanaken en Philippe Clement (hier op een archiefbee­ld) doen. Ze testten allebei positief op het coronaviru­s.
FOTO BELGA Club Brugge moet het in Oekraïne zonder Hans Vanaken en Philippe Clement (hier op een archiefbee­ld) doen. Ze testten allebei positief op het coronaviru­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium