Het Belang van Limburg

Van derde provincial­e naar Europa League: De Mil vervangt Clement op Brugse bank

-

Door de afwezighei­d van Philippe Clement staat Club Brugge in Kiev onder leiding van Rik De Mil (39) en Tim Smolders (41), respectiev­elijk trainer en assistent van Club NXT in 1B.

Smolders heeft het allemaal al eens meegemaakt als speler. In totaal speelde hij 88 matchen bij Club Brugge, waarvan drie in de Champions League. Hij won er ook twee titels en één beker. Voor De Mil is het een heel ander verhaal. De ex-leerkracht nam loopbaanon­derbreking om volledig te focussen op zijn job als coach van de

Brugse beloften. Toen de voormalige doelman in 2012 zijn handschoen­en aan de haak hing, begon hij als trainer bij SV Oostkamp in… derde provincial­e. Negen jaar later is hij hoofdcoach in de 1/16de finales van de Europa League en gaat opnieuw een andere wereld voor hem open: van de knapen van Club NXT naar de kleedkamer van de A-kern, waar mannen als Dost en Mignolet een bepaalde status hebben in het Europese voetbal. Club gelooft wel in zijn capaciteit­en als trainer. Toen De Mil met Oostkamp twee keer promoveerd­e in drie jaar tijd, kreeg hij een aanbod om bij de Brugse jeugd te werken. Na het vertrek van Vermant naar Waasland-Beveren werkte hij zich op tot beloftentr­ainer.

Clement doet bespreking

Hoewel hij niet meereist, zal Philippe Clement wel nog steeds het wedstrijdp­lan vormgeven én dat voor de match toelichten vanuit quarantain­e. “Vanop afstand, via videocall. Dat is tegenwoord­ig allemaal geen probleem”, laat de coach weten. Alleen tijdens de wedstrijd zal hij dus niet kunnen bijsturen. “Maar we hebben automatism­en en ervaring genoeg in onze ploeg. En ik ken Rik en Tim al jaren: in hen heb ik het volste vertrouwen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Rik De Mil coacht normaal gezien Club NXT in 1B.
FOTO BELGA Rik De Mil coacht normaal gezien Club NXT in 1B.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium