Het Belang van Limburg

Ook bij Rangers hebben ze hun Lamkel Zé

-

Tussen Antwerp en Rangers, donderdag tegenover elkaar in de 1/16de finales van de Europa League, vallen tal van parallelle­n te trekken. Beide clubs zagen het levenslich­t in de negentiend­e eeuw, de stadsderby is dé afspraak van het jaar én ze hebben een voetballer die even gek als geniaal is. Maak kennis met Alfredo Morelos (24), de Didier Lamkel Zé van Rangers.

Zoek donderdag niet naar LZ7 bij Antwerp. De Kameroener zit een schorsing uit na zijn rode kaart tegen AZ in de vorige Europese campagne. Maar met Morelos tussen de lijnen, een leeftijdsg­enoot van Lamkel Zé, zal het sensatiege­halte niet minder zijn. De Colombiaan­se spits van Rangers heeft er net een schorsing van drie speeldagen opzitten, nadat hij moedwillig op het been van een Hibernian-speler was gaan staan. Het is slechts een van Morelos’ vele fratsen, beaamt Matthew Lindsay, Rangers-volger voor de Schotse kwaliteits­krant The Herald. “Ik weet niet waar te beginnen”, lacht hij. “Morelos is een karaktertj­e, maar ligt in de bovenste schuif bij de fans.” Dat heeft het woelwater in grote mate te danken aan zijn vele goals. Rangers plukte de explosieve aanvaller van 1m77 in 2017 voor 1,2 miljoen euro weg bij het Finse HJK Helsinki. Sindsdien scoorde Morelos 88 keer in 168 officiële matchen en gaf hij 35 assists.

Europees topschutte­r aller tijden

U denkt misschien: dat is niet moeilijk, in een Mickey Mousecompe­titie als de Scottish Premiershi­p. Maar veel van zijn doelpunten maakte Morelos op het Europese toneel. “Hij is zelfs Europees topschutte­r aller tijden van Rangers in Europa”, vertelt Lindsay. “Met 22 goals in 38 duels stootte hij clublegend­e Ally McCoist, nog steeds dé topschutte­r aller tijden over alle competitie­s heen, van de troon.”

Net als Lamkel Zé zuigt Morelos, bijgenaamd El Búfalo, de aandacht voortduren­d naar zich toe. Is het niet met zijn goals, dan wel om zijn escapades op en naast het veld. “Domme uitsluitin­gen en schorsinge­n loeren altijd om de hoek. In het seizoen 2018-2019 vestigde hij zijn record, met liefst vijf rode kaarten in één jaar. Ploegmaats proberen hem in het gareel te houden, maar met zijn temperamen­t staan ze vaak voor een voldongen feit.”

Gevolgd door privédetec­tive

Met een Celtic-shirt het Ibrox Stadium, de thuishaven van Rangers, binnenwand­elen, deed Morelos nog niet, maar ook hij haalt om de gekste redenen het nieuws. Zo betrapte Morelos een jaar geleden een man die gehurkt achter zijn grijze Lamborghin­i Huracan zat. Aanvankeli­jk ging het verhaal dat die persoon de remmen van Morelos’ bolide probeerde te saboteren. Na politiever­hoor bleek het om een privédetec­tive te gaan, die een tracker onder de peperdure wagen wilde plaatsen. De privédetec­tive werd ingehuurd door Morelos’ zwangere vrouw Yesenia, nadat een vermeende affaire met model en voormalig Miss Colombia Marian Cardenas aan het licht was gekomen.

De stervoetba­ller haalt evengoed op positieve wijze de media. Zo stichtte hij de Alfredo Morelos Foundation, om kinderen te ondersteun­en die in zijn thuisland in armoede leven. Na de corona-uitbraak een jaar geleden stopte Morelos die organisati­e 75.000 pond (86.000 euro) toe om de pandemie in Colombia in te dammen, en deelde hij voedselpak­ketten uit in zijn geboortedo­rp. “Zowel op als naast het terrein is hij tegelijk een engel en een duivel”, besluit Lindsay. “Ofwel maakt hij de winning goal, ofwel wordt hij van het veld gestuurd. Het zal op de Bosuil niet anders zijn.”

Morelos is meer dan waarschijn­lijk aan zijn laatste maanden bezig bij Rangers. Vorige zomer werd een riant bod, een slordige 16 miljoen pond (18,3 miljoen euro), van Lille nog van tafel geveegd. De 54-voudige Schotse kampioen mikt op 20 miljoen pond (23 miljoen euro) en is komende transferpe­riode van plan de jackpot binnen te halen.

 ?? FOTO REUTERS ?? Alfredo Morelos is de even gekke als geniale spits van de Schotten.
FOTO REUTERS Alfredo Morelos is de even gekke als geniale spits van de Schotten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium