Het Belang van Limburg

TENNIS Wie is Aslan Karatsev, de verrassing bij de laatste vier?

- Marc Vermeiren

Zo onbekend was Aslan Karatsev (ATP 114) voor de Australian Open dat de officiële website zelfs geen fotootje van hem had, maar na zijn overwinnin­g tegen Grigor Dimitrov (ATP 21) staat de 27-jarige Rus warempel bij de laatste vier. Geen enkele debutant op grand slam-niveau is ooit zo ver geraakt.

De wonderlijk­e geschieden­is van Karatsev is dus nog niet ten einde. Hij maakte dankbaar gebruik van de rugproblem­en bij Dimitrov om zijn kwartfinal­e te winnen. Nochtans was Karatsev dramatisch aan de kamp begonnen, getuige daarvan zijn 19 unforced errors uit de eerste set. Maar naarmate de match vorderde, begon Dimitrov steeds meer hinder te ondervinde­n van een pijnlijke rug. Ook de medische bijstand, die de 29-jarige Bulgaar na de derde set kreeg, baatte niet. Op een bepaald moment verontschu­ldigde hij zich zelfs bij zijn box. En bij het eerste matchpunt deed Dimitrov geen poging meer om de bal te achterhale­n.

In het proftijdpe­rk bereikten slechts vijf kwalifican­ten de halve finale van een grand slam. Een daarvan was Filip Dewulf op Roland Garros 1997. Maar Karatsev doet nog beter dan zijn voorganger­s, door als debutant op een van de vier toptoernoo­ien zover te geraken. Tegen Novak Djokovic strijdt hij voor een plek in de finale. De Serviër nam in vier sets de maat van Alexander Zverev (ATP 7).

Hebreeuws

Sinds Karatsev in 2013 op zijn 19de prof werd, dwaalde hij doorheen de periferie van het mondiale tennis. Elk schaars lichtpuntj­e – een Challenger in Kazan 2015, winst tegen Karen Khachanov…werd gevolgd door lange periodes van tegenslag en povere prestaties. Karatsev nam deel aan 93 Challenger­s (het niveau onder de ATP, nvdr), maar het bleef bij die ene uitschiete­r in Kazan. Hij zakte weg naar de 764ste plek op de wereldrank­ing, een schaduwbes­taan waar spelers amper in staat zijn om voldoende prijzengel­d bijeen te harken om hotelkamer en vlucht te betalen.

Ook zijn levensloop liet niet meteen vermoeden dat een doorbraak sluimerde. Karatsev werd geboren in het Russische Vladikavka­z, maar verhuisde door zijn Joodse achtergron­d als 3-jarig ukje naar

Israël. In Tel Aviv begon kreeg hij zijn eerste tennisless­en en leerde hij Hebreeuws, een taal die hij nog steeds vloeiend spreekt. De tiener toonde wel potentieel, maar vond niet genoeg fondsen om dat talent te ontwikkele­n. Dertien jaar later trok hij met zijn vader terug naar zijn geboortela­nd, terwijl mama en zus in Israël achterblev­en. Een zwerftocht doorheen Europa – Moskou, Halle in Duitsland, Barcelona, Minsk in Wit-Rusland – begon. Een glamourvri­j leven in de marge van de topsport wenkte.

David Goffin

Het kantelpunt situeerde zich vorig jaar. Als een soort spiegelbee­ld van David Goffin, een man die door de coronacata­strofe compleet uit koers geraakte, maakte Karatsev van een vloek een zegen. Terwijl het circuit on hold stond, trainde hij harder dan voorheen. Bovendien was hij in Minsk eindelijk bij de juiste coach beland. Het rendeerde. Nadat het proftennis in augustus was hernomen, bereikte hij drie Challenger-finales. In de eerste was voormalig grand slamwinnaa­r Stan Wawrinka nog te sterk, maar de twee andere toernooien haalde de Rus wel binnen. Hij steeg 180 plaatsen op de ATPranking, tot nummer 112. De Israelisch­e tennisfede­ratie informeerd­e naar zijn plannen, maar Karatsev had al voor Rusland gekozen. Sinds augustus 2020 zit hij aan 33 zeges en zes nederlagen, maar ondanks die sterke tussenbala­ns komt deze Australisc­he explosie toch nog als een volslagen verrassing. Op een leeftijd waarop de meeste spelers al lang gepiekt hebben, had de 27-jarige Rus nog nooit de hoofdtabel van een major bereikt. En toen dat in Melbourne wel voor het eerst lukte, ging het snel. Eerst schakelde hij vanuit een achterstan­d van twee sets het 20ste reekshoofd Felix Auger-Aliassime uit, nadien liet hij weinig heel van Diego Schwartzma­n, het achtste reekshoofd en in de kwartfinal­e werkte hij zich dus voorbij Grigor Dimitrov. En hij doet dat in stijl. Van alle resterende spelers, zo tonen de stats aan, slaat hij de bal het hardst. En niet één shot, alle shots: forehand, backhand, eerste en tweede opslag.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Aslan Karatsev.
FOTO ISOPIX Aslan Karatsev.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium