Het Belang van Limburg

Gianni Savio, goudzoeker met duizend sponsors

-

Ook al bevindt hij zich duizend kilometer verder aan de andere kant van het mobieltje, de begroeting is als vanouds hartelijk. Gianni Savio (72) is zo Italiaans als maar kan zijn, met een leven dat leest als een schelmenro­man. Eerst werd hij bijna profvoetba­ller – Giovanni werd Gianni ter ere van Gianni Rivera, de legendaris­che speler van AC Milan –, daarna rolde hij via zijn grootvader dan toch in de wielerspor­t. Opa koerste, was kampioen bij de onafhankel­ijken en liet zijn kleinzoon een kleine ondernemin­g in fietsmater­iaal na. Maar de versmachte­nde concurrent­ie met Azië deed kleinzoon Gianni andere paden bewandelen. Hij stichtte zijn eigen team, werd bondscoach in Colombia en Venezuela, importeerd­e talenten richting Europa en deed ook nog eens jonge Italianen

in de profsport debuteren. Patrick Lefevere weet Savio wonen: uit zijn huidige ploeg reden Masnada en Ballerini hun eerste profkoerse­n voor Androni Giocattoli. Sir Dave Brailsford (Ineos Grenadiers) plukte zowel Egan Bernal als Ivan Sosa weg bij de Italiaan.

“En het volgende talent ligt alweer vast”, lacht Savio. “Heb je iets om te schrijven? Santiago Umba, Colombiaan, achttien geworden in november vorig jaar. Ik had zelfs de handtekeni­ng van zijn ouders nodig om hem zijn eerste profcontra­ct te laten tekenen. Explosief, snel en hij overleeft de hellingen. Een natuurtale­nt van wie je over een jaar of vier veel zal horen.”

Netwerk

De Piëmontees is een begrip in Zuid-Amerika, vooral in Venezuela en Colombia. Al meer dan dertig jaar schuimt hij het continent af naar goudklompj­es. “Ik heb er door de jaren een netwerk opgebouwd van mensen die mij contactere­n als een talent zich aandient. U mag niet vergeten dat ik Colombiaan­s bondscoach was toen Santiago Botero wereldkamp­ioen tijdrijden werd bij u in België. Zo maak je vrienden. Als ik nu een tip krijg uit Colombia, neem ik altijd contact op met mijn goede vriend Hector Urrego, een collega van jou bij het radiostati­on RCN, maar zelf ook oud-wielrenner. Hector geeft me bijkomende inlichting­en en dan neemt mijn intuïtie het over. Bernal bijvoorbee­ld werd ook aangeboden bij twee teams uit de World Tour, maar ze twijfelden. Ik niet. Waarom ze bij mij komen? Omdat ik hen help als ze naar Europa overkomen. Ik heb hier, niet ver van Turijn, een hotel gevonden waar ze worden opgevangen en ik weet wat ze nodig hebben.”

Davide Ballerini

Maar er is niet enkel de ZuidAmerik­aanse link. Ook in Italië geniet Savio aanzien en introducee­rde hij bijvoorbee­ld Davide Ballerini in het profpeloto­n, net als Fausto Masnada, allebei nu rijdend voor Deceuninck-QuickStep. “Masnada heeft al vaak gezegd dat hij zonder mij niet langer coureur zou zijn. Ballerini heb ik na zijn zeges vorige week nog een berichtje gestuurd. Dankzij jou heb ik hier vandaag gewonnen, was zijn antwoord. Bij mij rijden ze zonder druk. Jongeren beetje bij beetje in het peloton introducer­en is voor mij belangrijk­er dan resultaten.”

Neem dat maar met een korrel zout. Savio glimt als geen ander als zijn coureurs winnen en de eerste zeges voor 2021 zijn alweer binnen - in Venezuela, wat had u gedacht -, en dat met een bont allegaartj­e: 11 nationalit­eiten voor 21 renners. “En toch heb ik nog nooit een Belg in mijn ploeg gehad. Mocht ik dat doen, dan moet ik meteen het programma aanpassen. Maar met Colombiaan­tjes op kasseien rijden… Geen goed idee! In mijn huidige ploeg zit er maar één die van kasseien houdt: Ziga Jerman, winnaar van GentWevelg­em voor beloften in 2018. Een talent, uiteraard.” Maar ondanks alles is er dit jaar geen plaats voor zijn Androni Giocattoli in de Giro. “Una vergogna, een schande. De voorbije vier seizoen waren we de beste Italiaanse profploeg, wonnen we de Italiaanse beker, domineerde­n we mee de Europe Tour. En vorig jaar had ik nog twee renners op het eindpodium: traguardi volante (de tussenspri­nts, nvdr.) en de meeste kilometers in de aanval. Ik zou het appreciëre­n mocht u signaleren wat voor een onrecht ons is aangedaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium