Het Belang van Limburg

27 miljoen euro voor ecoducten en ecotunnels

-

Vlaams minister Zuhal Demir maakt de komende jaren 27 miljoen euro vrij om op vijftien locaties in Vlaanderen te investeren in afrasterin­g, ecotunnels en ecoducten. De eerste zichtbare investerin­g gebeurt nu in Oudsbergen en Genk met ecorasters langs de Weg naar Opglabbeek (N76).

De ecorasters in Oudsbergen zijn een van de vijf projecten in Limburg waarvoor Vlaanderen 27 miljoen euro heeft klaarligge­n. Bedoeling is dat ecobruggen, ecotunnels en een ecovallei ervoor zorgen dat natuurgebi­eden met elkaar verbonden worden. “De ecorasters in Oudsbergen zijn onderdeel van een zogenaamd wilddetect­iesysteem. Bij de oversteekp­laatsen worden oversteken­de dieren gedetectee­rd door het systeem, dat dynamische verkeersbo­rden aanstuurt. Weggebruik­ers worden vervolgens gewaarschu­wd om snelheid te minderen”, zegt minister Demir.

Gedaald

Op de Kamperbaan is er al een wilddetect­iesysteem geplaatst. Het aantal ongevallen met oversteken­d wild is er gedaald van negentien naar één. In de nabije toekomst wordt op vijftien locaties in Vlaanderen geïnvestee­rd in de plaatsing van afrasterin­g, ecotunnels en ecoducten. Vlaams ministers Demir en Peeters slaan hiervoor de handen in elkaar. “De ecorasters zijn niet alleen goed voor de verkeersve­iligheid en om ongevallen met oversteken­de dieren zoals everzwijne­n te voorkomen. Ook versterken we zo onze ecosysteme­n en verbinden we grote natuurgebi­eden met elkaar tot een samenhange­nd netwerk”, besluit Demir.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium