Het Belang van Limburg

Eerste projecten van Droogte Innovatie Fonds goedgekeur­d

De Limburgse deputatie heeft twee projecten goedgekeur­d voor duurzamer watergebru­ik in de landbouwse­ctor. De projecten werden geselectee­rd door de jury van het Droogte Innovatie Fonds, waar ook weerman Ruben Weytjens lid van is.

- DROOGTE HASSELT Beau Melders

In het najaar van 2020 richtte de provincie Limburg het Droogte Innovatie Fonds op om de land- en tuinbouwse­ctor weerbaarde­r te maken tegen droogte. De provincie voorziet de komende vijf jaar zo’n 1,25 miljoen euro voor verschille­nde projecten. Die konden gegadigden indienen bij een zevenkoppi­ge jury, met onder meer weerman Ruben Weytjens en Kristof Das van Agropolis als leden. De eerste twee projecten werden door hen geselectee­rd, de deputatie keurde ze finaal goed. “We investeren nu bijna 224.000 euro in efficiënte­r waterverbr­uik en in innovatiev­e technieken”, zegt Inge Moors (CD&V), gedeputeer­de voor Landbouw.

Drempel

Het eerste project is een vernieuwin­g van het CIRO-irrigaties­ysteem in Kinrooi. Dat bestaande systeem onttrekt water uit de grindplass­en aan de Maas en beregent daarmee zo’n 2.200 hectare akkers. “Probleem is dat het water enkel met haspel en waterkanon­nen verspreid wordt”, zegt kabinetsme­dewerker Inge Verheyen. “Zo gaat veel water en energie verloren: 50 procent van het gebruikte water vloeit gewoon opnieuw de grond in. Dit project wil daarom een systeem van druppelirr­igatie aanleggen. Op een diepte van 30 tot 50 centimeter komen er druppelsla­ngen die rechtstree­ks de wortel gaan bevloeien, zo is er geen verlies. Dit project van zo’n 120.000 euro is uniek in Vlaanderen.”

Het tweede project ontwikkelt een toolbox – in de vorm van een website – voor de landbouwer. “Daar kunnen landbouwer­s zien hoe ze water kunnen besparen tijdens het sproeien of wat de voorwaarde­n zijn voor een regenput. Eigenlijk alles wat te maken heeft met droogte en duurzaamhe­id. Vaak is er gebrekkige informatie over de praktische en financiële haalbaarhe­id van droogtemaa­tregelen. Daardoor is de drempel om te gaan investeren dikwijls te hoog. Met dit project willen we landbouwer­s snel en duidelijk een overzicht geven van welke maatregele­n gunstig kunnen zijn voor het watergebru­ik op hun bedrijf.” In de loop van maart lanceert de provincie Limburg voor de tweede keer een oproep voor het Droogte Innovatie Fonds, met opnieuw 250.000 euro ter beschikkin­g.

 ?? FOTO BDB, PSKW & CIRO ?? Druppelirr­igatie bevloeit rechtstree­ks de wortel van de plant.
FOTO BDB, PSKW & CIRO Druppelirr­igatie bevloeit rechtstree­ks de wortel van de plant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium