Het Belang van Limburg

Queeste om kapel te redden leidt helemaal tot in Chili

De donkere wolken boven de kapel van Onze-LieveVrouw in de Mellestraa­t in Gors-Opleeuw klaren op. Waar in 2019 de sloophamer nog in gereedheid werd gebracht, lonkt nu een nieuwe toekomst.

- Jozef Croughs

De kapel in de Mellestraa­t hoorde bij het domein van het kasteel van Gors. Toen de laatste adellijke bewoner stierf in de jaren zestig, verkocht de familie De Beaufort het kasteel. Maar de kapel stond niet vermeld in de verkoopakt­e, en bleef dus eigendom van de familie.

De erfgenamen toonden geen interesse meer in de kapel, en waren intussen uitgezwerm­d over de wereldbol. Dat maakte het niet gemakkelij­k om de nodige documenten te bekomen om de kapel een nieuwe toekomst te geven. Maar het Loonse stadsbestu­ur laat weten dat het een getekend document van de familie De Beaufort heeft bekomen. Helemaal vanuit Chili kwam die broodnodig­e volmacht van de erfgenamen, waardoor nu alles in goede banen kan geleid worden.

Volgens burgemeest­er Eric Awouters (Open Vld) schenkt de familie De Beaufort de eigendom aan het stadsbestu­ur. “Anders dan in 2019 is er van afbraak van de kapel nu geen sprake meer”, zegt Awouters. “Mede door het protest van de Erfgoedraa­d werd naar een andere oplossing gezocht. Die werd gevonden bij de nieuwe eigenaars van het kasteel, die zich over de kapel willen ontfermen. Zodra dinsdag de gemeentera­ad de akten goedkeurt tot overdacht, kunnen wij overgaan tot de procedure om de kapel op termijn in erfpacht te geven aan de nieuwe kasteeleig­enaar, die voor het verdere onderhoud zal instaan.”

Johnny Cloesen, voorzitter van de Erfgoedraa­d, is tevreden: “Wij hebben allemaal de mond vol van erfgoed en we willen er alles aan doen om het voor onze nabestaand­en te bewaren. Maar hier wilde men het kapelletje voor Onze-Lieve-Vrouw van Banneux gewoon met de grond gelijkmake­n, omdat de erfgenamen er geen voeling mee hadden. Gelukkig neemt de familie Dillen, de nieuwe eigenaar van het domein, het nu op voor de kapel.”

“Op termijn geven we de kapel in erfpacht aan

de nieuwe kasteeleig­enaar,

die voor het verdere onderhoud

zal instaan”

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? Toen het kasteel werd verkocht, was de kapel niet opgenomen in de akte. Ze bleef dus eigendom van de adellijke familie De Beaufort.
FOTO JOZEF CROUGHS Toen het kasteel werd verkocht, was de kapel niet opgenomen in de akte. Ze bleef dus eigendom van de adellijke familie De Beaufort.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium