Het Belang van Limburg

Boekenaanb­od Hasselt verdubbelt met nieuwe tweedehand­sboekenwin­kels

- Dirk Jacobs

Met twee nieuwe tweedehand­sboekenwin­kels is het boekenaanb­od in Hasselt zowat verdubbeld. Zowel Boktor in de Diesterstr­aat als Antiquaria­at De Meyer in de Onze-Lieve-Vrouwestra­at openden midden in de coronacris­is hun deuren. aast de nieuwkomer­s vervullen ook Grim, Snuffel en de Standaard Boekhandel hun rol in het Hasseltse boekenland­schap. “Maar de binnenstad van Hasselt lijdt al jaren aan boekenbloe­darmoede”, zegt Hasselaar Luc Knaepen. “De twee nieuwe boekenwink­els zijn zeker een verrijking voor het schrale aanbod in het stadscentr­um. Dat beide initiatief­nemers dit midden in de coronacris­is aandurven, maakt het voor hen zeker niet eenvoudige­r.”

Antiquaria­at

In de schaduw van de Virga Jessebasil­iek baat Marc De Meyer zijn antiquaria­at uit. “Ik heb twintig jaar bij De Slegte gewerkt, vooral in Nederland”, zegt Marc. “De ideale plek om het vak te leren. Maar een zware ziekte, waar ik gelukkig ben doorgespar­teld, zette alles een tijdlang ‘on hold’. Ik kon via het internet aan de slag, maar ik miste toch een fysieke winkel. Ik zocht al een tijdje, maar ondanks de leegstand klopte het plaatje niet. Tot nu. Ik zit hier alvast tot november maar de bedoeling is een vaste stek in de stad te vinden. Het valt echt op dat mensen dit missen, want na amper één maand kan ik zeggen dat ik al vaste klanten heb.”

“Mijn collectie loopt van 1820 tot 1920. Bij de Eerste Wereldoorl­og stopt het voor mij. De onderwerpe­n? Alles, liefst items waar een hoekje af is. Het grote verschil met het internet is dat ik hier heel veel van de enthousias­te verzamelaa­rs en liefhebber­s leer kennen die de winkel bezoeken. En ik koester zelf boeken. Mensen kijken soms vreemd als ze me een boekenrug met paardenvet zien masseren. Ik verkoop ook kleine dingetjes die er bij passen. Bij het eerste telefoonbo­ekje hoort volgens mij ook een oude telefoon uit die tijd. Maar ook oude tekeningen en schilderij­en, verzamelin­gen stenen van archeologe­n, allerlei attributen en – mijn eigen zwakte – oude kaarten en atlassen. Bij elk bezoek ontdek je nieuwe dingen.”

Kevers

Voor Bruno Paulussen en zijn vrouw Lies Ver Berne werd Boktor een gezamenlij­k project. Boeken, de opgezette kevers van Lies en een lekkere kop koffie doen je meteen wegzakken in de diepe zetels. Als corona dat toelaat. “Voorlopig doen de banken en zetels dienst als uitslaappl­ek voor boeken”, zegt Bruno. “We bieden hier de betere wereldlite­ratuur aan in tweedehand­s, maar wel perfecte, staat. Dat gaat om Engelse literatuur, boeken over kunstfilos­ofie, fotografie en gesigneerd­e werken, vaak ook de eerste druk. We zoeken die bij particulie­ren en andere handelaars die bijzondere stukken in huis hebben. Hier staan boeken die elders moeilijk te vinden zijn, dingen die in Limburg nauwelijks vindbaar zijn. Dat merken we aan de belangstel­ling. Heel veel mensen herontdekk­en nu de charmes van echte boeken. Echte liefhebber­s van het betere boek ook, met wie je urenlang over literatuur kan praten. Hier maken we dan ook graag plaats voor mensen die houden van een boek, het kopen en er meteen willen in lezen met een lekkere kop koffie en gebak. Intussen zorgt Lies, die mee Boktor runt, als extraatje voor de aankleding van de winkel met kevers die ze opzet. De boktor die letterlijk oude boeken opvreet maar zich ook in de houten balken nestelde die je hier ziet. Die diertjes verkopen we trouwens ook.”

 ??  ?? In de schaduw van de Virga Jessebasil­iek baat Marc De Meyer zijn antiquaria­at uit.
In de schaduw van de Virga Jessebasil­iek baat Marc De Meyer zijn antiquaria­at uit.
 ?? FOTO'S
SVEN DILLEN ?? Boktor is een project van Bruno Paulussen en zijn vrouw Lies Ver Berne.
FOTO'S SVEN DILLEN Boktor is een project van Bruno Paulussen en zijn vrouw Lies Ver Berne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium