Het Belang van Limburg

Vanaf woensdag kan je weer ijsje likken aan abdij van Averbode

- Luk Weyens

Vanaf woensdag 17 februari kan je weer een ijsje gaan likken op de lekdreef aan de abdij van Averbode op de grens van Tessenderl­o met Scherpenhe­uvel-Zichem. Tessenderl­o en Scherpenhe­uvel-Zichem nemen samen maatregele­n om de likpret coronaproo­f te laten verlopen.

De lekdreef heeft haar naam te danken aan het ijs dat je in de buurt van de abdij van Averbode kan gaan likken. “De omgeving van de abdij van Averbode is een van de drukst bezochte wandelpunt­en van Vlaanderen”, zegt burgemeest­er van Tessenderl­o, Fons Verwimp. “Ook fietsers komen graag langs de abdij. Aangezien wandelen en fietsen in deze coronatijd meer in trek zijn, komen er nog meer bezoekers.”

Het weer

In een jaar met ‘normaal’ voorjaarsw­eer staan de eerste ijskarren er in maart of soms pas in april. Dit jaar zijn ze wel heel vroeg. “Wij gaan er woensdag al met een kar staan”, zegt Victor ’t Seijen van IJsroosje in Averbode. “We zijn heel blij dat het nu al mogelijk is. Toch is zo’n vroege datum geen uitzonderi­ng. De bepalende factor is het weer. In 2003 stonden we er al op 1 en 2 februari. Dat was een uitzonderl­ijk warm weekend met 20 graden overdag. Ik vergeet het nooit meer.”

Peter Vosters van ’t Melkijsje in Molenstede (Diest) wacht nog tot het weekend om met de ijskar naar de lekdreef af te zakken. “De tijd is te kort om er na de beslissing van Scherpenhe­uvel-Zichem en Tessenderl­o woensdag al te staan”, zegt Vosters. “Onze wagen heeft de hele winter binnen gestaan. Hij moet nu eerst voor de verkoop klaar worden gemaakt. Ook een bezoek aan de keuring is vereist. Bovendien moet het ijs worden bereid en ingevroren. Maar volgend weekend staan we zeker aan de abdij.” Tessenderl­o en Scherpenhe­uvelZichem hebben samen maatregele­n genomen om het bezoek aan de lekdreef coronaproo­f te laten verlopen. Er zijn nadarhekke­n geplaatst om eenrichtin­gsverkeer te organisere­n. Fietsers moeten afstappen. Bij het aanschuive­n aan de kramen is een mondmasker verplicht.

 ?? FOTO LUK WEYENS ?? Aan de ijskramen geldt eenrichtin­gsverkeer. Bij het aanschuive­n is het dragen van een mondmasker verplicht.
FOTO LUK WEYENS Aan de ijskramen geldt eenrichtin­gsverkeer. Bij het aanschuive­n is het dragen van een mondmasker verplicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium