Het Belang van Limburg

Boek van Joke (38) moet kinderen vertrouwd maken met blinden

Joke Lemoine (38) werkte een verhaal en illustrati­es uit voor een boek dat kinderen vertrouwd moet maken met slechtzien­den en blinden. Een deel van de opbrengst gaat naar de Blindengel­eidehonden­school in Genk.

- Chris Nelis

Verhalen schrijven en die inspreken in cassettes hield Joke al van kindsbeen af bezig. “Ik was er dol op”, zegt de vrouw. “Al die verhalen waren ook voorzien van speciale geluidseff­ecten, gemaakt met een synthesize­r. Je moest het allemaal zo goed als mogelijk kunnen beleven. Met die cassettes heb ik nooit iets gedaan. Ze waren vooral voor mezelf. De passie voor verhalen schrijven heb ik nooit verloren. Daarom ook dat ik de opleiding Literaire Creatie ben gaan volgen. Toen ik aan het echte werk wilde beginnen, wist ik niet goed over welk onderwerp. Tijdens een etentje met mijn voormalig collega en goede vriendin Karlien vroeg ze of ik iets wilde maken over mensen die slecht zien of blind zijn. Maar dan voor kinderen. De meeste kinderen worden daar in de werkelijkh­eid niet mee geconfront­eerd. Ze hebben er dan ook weinig voeling mee. Bovendien zie je niet altijd aan iemand dat die blind is, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld iemand die in een rolstoel zit. Dat leek mij dus wel wat.”

Ver moest ze niet gaan zoeken voor een verhaal. De partner van Karlien, Raf Truyens, is immers de voorzitter van de Blindengel­eidehonden­school in Genk. “Hij heeft ook een zware visuele stoornis”, zegt Joke. “Hij vertelde mij wat hij had meegemaakt toen hij kind was. Hij kon steeds minder goed zien en mocht daarom niet mee fietsen. Hij besloot te bewijzen dat hij het wel kon. Hoe het afloopt, gaan we nog niet verklappen. Dat staat allemaal in het boek. Maar het verhaal is in ieder geval gebaseerd op waargebeur­de feiten.” (lacht)

Het boek Door Mijn Ogen kreeg het bijschrift Retinitis Pigmentosa, de oogziekte waar hoofdrolsp­eler Tim mee kampt. Het boek telt 44 pagina’s en is geïllustre­erd met tekeningen van Joke Lemoine zelf. De uitvoering in paperback kost 16,99 euro en is een uitgave van Boek-scout. Het is te verkrijgen in Malpertuis in de Molenstraa­t in Genk en bij de Standaard Boekhandel in Zonhoven. Bestellen kan via de website van Boek-scout of via elke boekenwink­el. De opbrengst gaat deels naar de Blindengel­eidehonden­school.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Joke Lemoine: “Het verhaal is gebaseerd op een stukje van het leven van Raf Truyens (achteraan) van de Blindengel­eidehonden­school.”
FOTO CHRIS NELIS Joke Lemoine: “Het verhaal is gebaseerd op een stukje van het leven van Raf Truyens (achteraan) van de Blindengel­eidehonden­school.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium