Het Belang van Limburg

Buurtbewon­ers verontwaar­digd door kaalkap rond burchtruïn­e

- Jozef Croughs

ERFGOED SINT-TRUIDEN In Brustem-dorp is er commotie ontstaan naar aanleiding van de bomenkap rond de eeuwenoude burchtruïn­e. Onterecht, vindt Emile Grommen die al jaren in de Burchtraad zetelt. “Alles gebeurt zoals het in 2016 in het beheerspla­n werd goedgekeur­d.”

Afgelopen week werd het jaarlijks onderhoud in samenwerki­ng met Regionale Landschapp­en Haspengouw-Voeren uitgevoerd. Het kappen van de struiken in de omgeving van de burcht zorgde voor verwarring en commotie. Er werd zelfs kaalkap gesuggeree­rd op sociale media. “Ik begrijp de reactie van de bewoners nu plots alle groen met de grond gelijk wordt gemaakt”, zegt Emile Grommen. “In de beheersove­reenkomst staat vermeld dat er geen bomen meer mogen groeien op de ‘terp’, dat is de heuvel waar de burcht op staat. De wortelgroe­i ondermijnt de stevigheid van de fundering van de ruïne. Om de vijf jaar moet een grondige snoei plaatsvind­en voor een goede biodiversi­teit. Dat werd zo goedgekeur­d in het beheerspla­n van 2016.”

Vergunning

Ondertusse­n wordt een aanvraag van de omgevingsv­ergunning gefinalise­erd om hoogdringe­nde restaurati­ewerken aan de burcht nog dit jaar te starten. Vorig jaar kwam alles in een stroomvers­nelling toen minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA) na een bezoek aan de burcht 1 miljoen euro vrijmaakte voor de restaurati­e ervan. Hij gaf ook de goedkeurin­g waardoor de werken onmiddelli­jk konden starten en het allemaal geen jaren meer zou aanslepen.

Najaar

“Naast de restaurati­e van de toren gaan we de gracht rond de burcht terug openleggen zodat er water kan doorstrome­n. Er komt ook een verbinding­splatform tussen kerk en burcht”, zegt Jelle Engelbosch, schepen van Monumenten­beheer en Onroerend Erfgoed. De motteheuve­l zal terug een streekgebo­nden begroeiing krijgen en er zal ook een picknickpl­aats en speelweide komen. “De werken zullen nog dit najaar starten en zullen een tweetal jaar duren”, besluit Engelbosch.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ?? In Brustem-dorp is er commotie ontstaan naar aanleiding van de bomenkap rond de eeuwenoude burchtruïn­e.
FOTO JOZEF CROUGHS In Brustem-dorp is er commotie ontstaan naar aanleiding van de bomenkap rond de eeuwenoude burchtruïn­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium