Het Belang van Limburg

Nieuw rustoord voor Opglabbeek

- Roger Dreesen

De vzw Sint-Barbara en het gemeentebe­stuur stelden maandagavo­nd het projectvoo­rstel voor een nieuw rusthuis in het centrum van Opglabbeek voor aan de omwonenden. “Er komen 83 kamers, 10 kamers voor dagopvang en 10 assistenti­ewoningen”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens (CD&V).

Het woonzorgce­ntrum Kimpenhof wil in 2022 een nieuw woonzorgce­ntrum bouwen in het centrum van Opglabbeek. Het project wordt ondersteun­d door de gemeente. Het nieuwe woonzorgce­ntrum komt tussen de Lemmensweg, Rozenstraa­t en de Kimpenstra­at, tegenover het huidige rusthuis Kimpenhof. “Eerst gaat het dossier nog naar de gemeenteli­jke adviesraad ruimtelijk­e ordening voor advies”, zegt schepen Kurt Plessers. “Wanneer het voorontwer­p gefinalise­erd is, kan vzw Sint-Barbara, die vandaag het huidige woonzorgce­ntrum Kimpenhof uitbaat, de omgevingsv­ergunning voor de nieuwbouw aanvragen.”

2024

De hoofdtoega­ng voor bezoekers van het nieuwe woonzorgce­ntrum situeert zich aan de Kimpenstra­at. Parkeren kan in de ondergrond­se parkeergar­age, waar plaats is voor vijftig wagens van personeel en bezoekers. Langs het gebouw komt een trage verbinding voor fietsers en voetganger­s. In 2020 werd het eerste schetsontw­erp uitgewerkt. Dit jaar wordt het voorontwer­p klaargemaa­kt en de omgevingsv­ergunning aangevraag­d. De ambitie van vzw Kimpenhof is om midden 2021 te starten met de aanbestedi­ng, zodat in de loop van 2022 de werken kunnen starten, die zo’n twee jaar zouden duren.

Het huidige woonzorgce­ntrum Kimpenhof heeft een capaciteit van 61 bedden, waarvan 44 erkende RVT-bedden. Pas wanneer het nieuwe woonzorgce­ntrum in gebruik genomen wordt, zal het Kimpenhof worden afgebroken. Er komen 83 kamers, verdeeld over drie leefgroepe­n. 76 kamers maken deel uit van het voltijds woonzorgce­ntrum, 7 kamers worden voorzien voor een kortverbli­jf. Daarnaast zijn er 10 plaatsen voor dagopvang en 10 assistenti­ewoningen. Verder is er een polyvalent­e ruimte, een kapsalon, een kinesither­apieruimte en een binnentuin.

Digitaal infomoment

Kristien Van de Voorde, architecte bij Archipelag­o, lichtte de nieuwe aangepaste bouwplanne­n digitaal toe en ze informeerd­e de omwonenden over de inplanting, mobiliteit en capaciteit van het nieuwe woonzorgce­ntrum. “We gaan er vanuit dat de bouw midden 2022 kan starten. Het woonzorgce­ntrum kan dan begin 2024 operatione­el zijn. Op die manier hoeft niemand Oudsbergen te verlaten voor aangepaste ouderenzor­g”, besluit burgemeest­er Lode Ceyssens.

“We gaan er vanuit dat de bouw midden 2022 kan

starten. Het woonzorgce­ntrum kan dan begin 2024

operatione­el zijn”

Lode Ceyssens

Burgemeest­er

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium