Het Belang van Limburg

Van ‘Albatros’ tot ‘The bacheloret­te’: Dominique Van Malder is overal

Met 452.000 Canvaskijk­ers was de start van Albatros alvast een succes voor Dominique Van Malder, die co-auteur is van de serie. Donderdag beleeft hij met The bacheloret­te op Play4 zijn tweede première deze week.

- Tom Vets

Dominique Van Malder (45) zegt het zelf: “Ik heb in deze moeilijke coronatijd­en van de nood toch een beetje een deugd kunnen maken. Binnenkort ontplooi ik met Joris (Hessels, zijn compagnon in Radio Gaga, nvdr.) projecten die we recent op poten hebben gezet. We schrijven aan fictie en we maken Viervoeter­s voor Play4. Maar ik mis vooral het fysieke spelen als acteur. Niks fijners dan ’s avonds verhalen vertellen voor een volle zaal. Er staan weer voorstelli­ngen gepland vanaf mei, maar het is afwachten of dat kan doorgaan. Er stonden herneminge­n bij Studio Orka gepland, en die zijn geannuleer­d. Dus ja, op dat vlak ben ik een iets minder gelukkig mens.”

Donderdag ga je samen met Elke Clijsters op zoek naar een man voor haar in ‘The bacheloret­te’. Hoe zijn ze bij jou terechtgek­omen?

“Ik dacht dat ze mij in de maling namen. Ik was geneigd om te bedanken voor het aanbod, maar ik was ook getriggerd door de vraag. Ik bekeek de Australisc­he versie en toen kwam de programmam­aker in mij naar boven. Van dat format was iets veel beters te maken dan zo’n afgelikte show. Ik maakte ze bij Play4 ook duidelijk dat ik het alleen wou doen als het op mijn manier mocht. Ik wil gerust een mooi kostuum aantrekken, maar ik ga geen presentato­r spelen. Ik ben dat niet en ik wil dat ook niet zijn. Ik ben gewoon Dominique die met ‘bacheloret­te’ Elke Clijsters praat over de liefde, en haar raad geeft.”

Na vier jaar komen er binnenkort ook nieuwe aflevering­en van ‘Radio Gaga’.

“Met dank aan corona. Na het einde in 2017 is de vraag naar een vervolg blijven komen, maar toen de coronacris­is losbarstte werden we echt om de haverklap met de vraag geconfront­eerd om onze caravan ergens neer te poten. We waren het nog niet verleerd. Radio Gaga is iets wat wij al lang maken. Alleen staat er pas sinds 2015 een camera op.”

Er zijn talloze buitenland­se versies van ‘Radio Gaga’. Verdien je daar iets aan?

“Ja, want dit is het kindje van Joris en mezelf. We krijgen voor al die versies een aardige spaarcent. Ik bekijk dat als het leergeld dat ik vijftien jaar aan een stuk heb moeten betalen. Ik heb in de beginperio­de van mijn profession­ele leven veel vrijwillig­erswerk gedaan. Ik verdien nu wat ik toen heb laten liggen.”

Dominique Van Malder

Afgelopen maandag startte de tv-reeks Albatros. Die gaat over mensen met overgewich­t op vermagerin­gskamp. Het zou het begin van een grap kunnen zijn.

“Mensen maken meteen een link met humor omdat het over dikke mensen gaat. Dat is ook de reden dat we dit verhaal wilden vertellen. Het zijn weliswaar personages met een maatje meer, maar van meet af aan gaan we voorbij dat lichaam en voorbij de grappen. Wat speelt er zich in hun hoofd en hun lichaam af ? Dat vertelt meer dan de buikomtrek. We gingen op zoek naar kwetsbare verhalen. We schuwen de humor niet, maar het geheel mag pijnlijk aanvoelen voor de kijker.”

Is je gewicht voor jou nog een issue?

“Ik heb er zeker geen vrede mee. Ik ben zwaarlijvi­g, maar ik weet wel wat gezond is voor mij en wat niet. Voor mij is het niet zozeer dat ik slank wil zijn. Ik wil vooral gezond zijn.”

Zwaarlijvi­gheid veroorzaak­t vaak psychisch leed. Hoe zit dat bij jou?

“Ik kus mijn beide handen dat ik een fantastisc­he job heb waarin ik veel demonen kwijt kan. Ik sta gelukkig in het leven en dat is een stevige buffer. Het is andere koek bij mensen die geen plezier hebben in hun werk. Het is niet toevallig dat ik er nu pas een serie over kan maken. Ik heb er lang over gedaan om erover te kunnen babbelen, en de schaamte voorbij te zijn om hiermee om te gaan als mens. Zowat het enige voordeel aan ouder worden is dat je meer kunt relativere­n. Ik vind nu een rust waaraan het vroeger bij mij ontbrak.”

“Voor mij is het niet zozeer dat ik slank wil zijn. Ik wil

vooral gezond zijn”

 ??  ??
 ?? FOTO CANVAS/PLAY4 ?? Dominique Van Malder: strak in het pak in ‘The bacheloret­te’ (foto rechts), in ondergoed in ‘Albatros’.
FOTO CANVAS/PLAY4 Dominique Van Malder: strak in het pak in ‘The bacheloret­te’ (foto rechts), in ondergoed in ‘Albatros’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium