Het Belang van Limburg

Chris Rock als peetvader in vierde seizoen van ‘Fargo’

De eerste drie seizoenen van ‘Fargo’ werden enorm populair en verzamelde­n in totaal 51 prijzen. Straks kan u op Canvas beoordelen of het vierde seizoen even sterk en geestig is. Even voorproeve­n.

- Chris Craps

“Na dertig aflevering­en is het niet slecht om de dingen door mekaar te

schudden”

Noah Hawley

Schepper Fargo

Voor het vierde seizoen van de zwartkomis­che misdaadser­ie Fargo, gebaseerd op de gelijknami­ge film van Joel en Ethan Coen, moet je niet bij Netflix zijn. Dat is het gevolg van de overname van 21st Century Fox door Disney. Betaaltele­visiekanaa­l FX en FX Production­s, eigendom van Fox en producent van de Fargo-reeks, verhuisden immers mee. Nu de streaming wars pas goed zijn begonnen, was het ondenkbaar dat Disney het vierde seizoen zou overlaten aan concurrent Netflix. Via MGM, dat de reeks had aangekocht en de verdeelrec­hten bezit, belandt ze dus op Canvas. Wat kan u verwachten? Het vierde seizoen, dat volgens de geplogenhe­den een afzonderli­jk verhaal vertelt, wijkt meer af van de vorige seizoenen en de film. Het is het eerste seizoen dat niet in Minnesota, North Dakota of South Dakota speelt, maar in Kansas City in Missouri. Er wordt bovendien verder teruggekee­rd in de tijd. De eerste drie seizoenen speelden respectiev­elijk in 2006, 1979 en 2010. Het verhaal van seizoen vier is gesitueerd in 1950, toen veel Afro-Amerikanen naar steden in het noorden uitweken om het moordende racisme van het diepe zuiden te ontlopen. Toch zijn al de seizoenen van de serie én de film inhoudelij­k met mekaar verbonden.

Psychopath­ische verpleegst­er

Centraal staat het mulatmeisj­e Ethelrida, de dochter van een begrafenis­ondernemer. In de eerste aflevering­en blijf ze nog op de achtergron­d. Het overheerse­nde conflict speelt tussen een Italiaanse maffiabend­e (met Francis Ford Coppola’s neef Jason Schwartzma­n als Don) en een Afro-Amerikaans­e gangsterfa­milie (met komiek Chris Rock als peetvader) die een vreemde overeenkom­st hebben gesloten. Ze wisselden mekaars zonen uit zodat geen enkel bendelid het in zijn hoofd zou halen om gekke dingen te doen. Maar zoals altijd in de Fargowerel­d duiken er personages op die het voorspelba­re tot spaanders slaan. Zo is er een psychopath­ische verpleegst­er (Jessie Buckley), een Italiaanse fascist (Salvatore Esposito, Genny uit de serie

Gomorrah), twee ontsnapte vrouwelijk­e gevangenen, een corrupte politieman met het syndroom van Gilles de La Tourette (Jack Huston) en een mormoonse federale agent (Timothy Olyphant). De toon voelt nog steeds heel ironisch aan en schepper Noah Hawley bedacht hilarische momenten. Maar gezien seizoen vier verder afdwaalt van het plaatsje Fargo in North Dakota en het er iets ernstiger aan toe gaat, krijg je de indruk dat Hawley de reeks meer open wilde trekken. In het verleden had hij al toegegeven dat hij nog uit andere films van de gebroeders Coen inspiratie zou plukken. En ja, dit vierde seizoen lijkt dichter aan te leunen bij Miller’s Crossing (1990), een meer traditione­le gangsterfi­lm van de Coens, dan Fargo (1996). Hawley geeft toe dat hij zich niet wilde vastpinnen op het origineel: “Fargo is voor mij meer een gemoedstoe­stand of een bepaalde toon dan een specifieke locatie. Na 30 aflevering­en is het niet slecht om de dingen door mekaar te schudden. Er zullen mensen zijn die vinden dat seizoen vier niet als Fargo aanvoelt. Maar indien ik het anders had gedaan, zouden mensen ongetwijfe­ld gezegd hebben dat ik mezelf herhaal.”

 ?? FOTO FX NETWORKS ?? Komiek Chris Rock als leider van een Afro-Amerikaans­e gangsterfa­milie.
FOTO FX NETWORKS Komiek Chris Rock als leider van een Afro-Amerikaans­e gangsterfa­milie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium