Het Belang van Limburg

Meisje (10) komt om

VADER ZWAARGEWON­D BIJ BRAND IN LEOPOLDSBU­RG

- Zara Boufker en Marij Wyers

Gisteravon­d is bij een zware woningbran­d in Leopoldsbu­rg een meisje van tien (foto) overleden. Haar vader raakte zwaar verbrand.

Een toegesneld­e buurman kon het meisje uit het huis dragen. Hulpverlen­ers probeerden haar nog te reanimeren maar ze bezweek ter plaatse. Het huis is volledig uitgebrand. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

(zb, maw)

Bij een zware woningbran­d op de Lommelsest­eenweg in Leopoldsbu­rg is gisteravon­d een 10-jarig meisje overleden. Haar vader raakte zwaar verbrand, de moeder was naar haar werk. Buren haalden het meisje uit het huis en startten op straat met de reanimatie. Het huis is volledig uitgebrand. Naar de oorzaak wordt onderzoek verricht.

Buurman Konstantin­os Vakalopulo­s zag rond 19.45 uur rook uit het huis komen en trapte de voordeur in. Hij droeg het meisje uit het brandende huis. “Ik werd wakker van het geschreeuw op straat. Ik heb naar de noodcentra­le gebeld en mij dan meteen om het meisje bekommerd. Ze was zwaar verbrand en niet meer bij bewustzijn”, vertelt overbuurvr­ouw Irem Yurekli. Samen met een voorbijgan­ger begon Irem met hartmassag­e bij het slachtoffe­r. “Eén, twee, drie, tot tien, en dat drie keer, tot de ambulance arriveerde.” Irem is zwaar onder de indruk. “De vader zat op zijn knieën voor het huis, schreeuwen­d en met bloedende handen.” De vader kon zichzelf uit het huis bevrijden maar raakte eveneens zwaar verbrand. De ambulancie­rs hebben de man in de ambulance verzorgd. Hij is met ernstige brandwonde­n naar het UZ in Leuven gebracht.

Paniek om zoon

De woning is totaal verwoest. De huisdieren zijn in de brand gebleven. De moeder was werken. Rond 21 uur ontstond er paniek omdat de zoon nog niet was gezien. Een korte zoektocht bracht wat hem betreft opluchting. “Hij is ongedeerd”, zegt politiecom­missaris Eric Cenens van zone

Kempenland. De politie heeft de moeder op haar werk verwittigd. “Ze is opgevangen door slachtoffe­rhulp.”

Buren

De woning stond in geen tijd in lichterlaa­ie, de brand ging ook gepaard met een enorme rookontwik­keling. De brandweer van de zone Noord-Limburg zette meteen de grote middelen in. De politie hield nieuwsgier­igen op afstand om de brandweer en hulpverlen­ers hun werk te laten doen. De Lommelsest­eenweg werd afgesloten voor alle verkeer. Burgemeest­er Marleen Kauffmann (CD&V) van Leopoldsbu­rg spreekt over een drama. “Dit is zeer tragisch. Een kind verliezen en een man die zwaar verbrand is. Laten we hopen dat hij goed herstelt. We leven mee met deze familie. We zijn blij dat hier goede buren zijn. Die hebben goed werk verricht. Ze hebben ook de naaste buren opgevangen.”

Opvang

Loseta Zeegenaar is de naaste buurvrouw van het gezin. “Ik heb zo’n schrik gehad. Ik wist niet of de jongen nog in huis was. Ik heb nog Nederlands­e les aan hem gegeven. We kennen elkaar echt goed. Onze kinderen gaan samen met de fiets naar school, in het weekend spelen ze samen”, vertelt Loseta aangeslage­n. “Het was vreselijk om te zien hoe Heyli uit het huis werd gedragen. Ik hoopte zo hard dat ze het zou halen, maar toen ik haar zag had ik een slecht voorgevoel.” Loseta’s moederhart brak. “Ook ik heb mijn kinderen nooit geleerd hoe ze moeten vluchten.”

Loseta en haar gezin werden opgevangen door buren, samen met de andere naaste buren van de getroffen woning. Rond 23 uur mochten ze onder begeleidin­g van de brandweer gaan kijken of hun huis schade heeft opgelopen. Dan werd bekeken of ze er de nacht zouden kunnen doorbrenge­n. Voor het onderzoek naar de oorzaak en de omstandigh­eden van de fatale brand zijn gisteravon­d een branddesku­ndige, gerechteli­jk labo en een wetsdokter naar het huis gegaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? De zware brand op de Lommelsest­eenweg kostte het leven aan de 10-jarige Heyli. Haar vader raakte zwaar verbrand.
FOTO ZAHRA BOUFKER De zware brand op de Lommelsest­eenweg kostte het leven aan de 10-jarige Heyli. Haar vader raakte zwaar verbrand.
 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? Irem startte hartmassag­e bij het meisje, terwijl haar broer Kerem water naar de hulpverlen­ers bracht.
FOTO ZAHRA BOUFKER Irem startte hartmassag­e bij het meisje, terwijl haar broer Kerem water naar de hulpverlen­ers bracht.
 ?? FOTO RR ?? Slachtoffe­r Heyli (10).
FOTO RR Slachtoffe­r Heyli (10).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium