Het Belang van Limburg

Parkeren fors duurder voor bezoekers

- Dirk Jacobs

Parkeren in de Hasseltse centrumstr­aten wordt fors duurder voor bezoekers. Ze moeten voortaan ook tot 21 uur betalen en op zondagnami­ddag. “De inwoners en de handelaars komen op de eerste plaats”, klinkt het bij de stad. De oppositie is absoluut niet blij.

Automobili­sten die voortduren­d zoeken naar een parkeerpla­ats binnen de grote ring, het blijft een bron van frustratie bij veel Hasselaren die hun eigen wagen maar niet kwijt geraken. “We willen de mensen nu leiden naar de parkeerple­k die voor hen is voorzien”, zegt schepen Marc Schepers (RoodGroen+). “Niet dat ze eindeloos rondjes blijven rijden, met overbodig verkeer, onveilighe­id, vervuilend­e uitstoot en vooral veel ergernis tot gevolg.” Het stadsbestu­ur richt zich daarom in eerste instantie op het straatpark­eren. “Inwoners kunnen gratis in hun straten parkeren, met de bekende digitale bewonersve­rgunning”, zegt burgemeest­er Steven Vandeput (N-VA). “Ze krijgen ook vijf bezoekersk­aarten, met daarop 300 in plaats van nu 200 gratis bezoekuren. Verder betalen ze 1 euro per 5 extra uren. Andere parkeerder­s willen we ontmoedige­n door het uurtarief van 3 euro, dat vandaag vanaf het derde uur geldt, toe te passen al na het gratis halfuurtje, dat behouden blijft. Bovendien zullen bezoekers voortaan langer moeten betalen om te parkeren, elke dag van 9 tot 21 uur. En er komt ook zondagnami­ddag bij tussen 12 en 18 uur. Aparte regelingen zijn er voor de buurt van het Dusartplei­n, waar de Winterland­regeling altijd van kracht zal zijn. De parkeerpla­atsen voor mindervali­den behouden we en die voor medisch personeel en zorgverstr­ekkers worden uitgebreid. Zij betalen, bij wijze van controle, jaarlijks 50 euro retributie.”

Alternatie­ven

“Voor werknemers en voor bezoekers zijn er alternatie­ven”, vervolgt Marc Schepers. “Zo zullen we parkeren op de bovengrond­se parkeerple­inen meer voorbehoud­en voor werknemers en handelaars”, zegt Marc Schepers. “Er komen voor hen speciale formules. Werknemers betalen slechts 150 euro per half jaar, terwijl dat nu 240 euro is. Pendelaars kunnen dan weer terecht in de parking ‘Gerechtsge­bouw’, voor 48 euro per maand. Bezoekers kunnen terecht in de ondergrond­se parkeergar­ages of op de pendelpark­ings aan de stadsrand. Die zijn nergens zo goedkoop als in Hasselt. Zo kost de parking Blauwe Boulevard bijvoorbee­ld 1,5 euro per uur en maximaal 10 euro per dag.” Maar de Hasseltse oppositie is het er niet mee eens. “Een platte belastingv­erhoging”, zegt VB-fractielei­der Frank Troosters. “Op het moment dat de Hasseltse handelaren en de middenstan­d het al moeilijk genoeg hebben om te overleven, denkt men in Hasselt aan de eigen portemonne­e en schrikt men bezoekers van de stad af met hoge parkeertar­ieven. Wraakroepe­nd.”

Melkkoe

“Het parkeerbel­eid is stilaan de melkkoe aan het worden”, vindt Kim De Witte (PvdA). “Het stadsbestu­ur wil mensen naar de verlieslat­ende parking Blauwe Boulevard sturen. En wie veel geld heeft, betaalt zonder probleem elders wel. Wie geen geld heeft, blijft beter weg.”

“De tarieven zijn te duur”, vindt ook Karolien Mondelaers (CD&V). “De regels zijn te uitgebreid en het is er ver over dat men tot 21 uur ’s avonds en elke zondag moet betalen of een parkeerkaa­rt moet leggen in niet-betaalzone­s. Ook het feit dat medische zorgverstr­ekkers voortaan moeten betalen voor hun vergunning, is niet oké. We volgen het idee dat inwoners en hun bezoek in de buurt moeten kunnen parkeren, maar met deze regeling en communicat­ie jaag je alle bezoekers regelrecht naar andere shoppingst­eden.”

“We willen niet dat

bezoekende automobili­sten nog

langer eindeloos rondjes blijven rijden op zoek naar een

parkeerpla­ats”

Marc Schepers

Schepen

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Bezoekers betalen voortaan 3 euro per uur om te parkeren in de straten binnen de grote ring.
FOTO SVEN DILLEN Bezoekers betalen voortaan 3 euro per uur om te parkeren in de straten binnen de grote ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium