Het Belang van Limburg

Kopen we binnenkort ook onze auto online?

Elektronic­a, kleding, voeding, boeken: het wordt allemaal in een webwinkel gekocht en thuis geleverd. Alles wordt online gekocht, behalve auto’s. Toch is ook dat (een beetje) aan het veranderen.

- Guido Cloosterma­ns

Ford lanceert dezer dagen zijn eerste volledig elektrisch­e SUV. De Mustang Mach-E is voor Ford een mijlpaal, want het is ook de eerste Ford die alleen online kan gekocht worden. “Het nieuwe verkooppla­tform gaat in maart online”, aldus woordvoerd­er Jo De Clercq van Ford België. “De auto bekijken of een proefritje maken, dat gebeurt nog altijd via een concessieh­ouder, maar de aankoop zelf gebeurt volledig online. Levering gebeurt bij de dealer, of aan huis.” Het nieuwe businessmo­del van Ford gooit de traditione­le manier van werken in de sector overhoop. Om het allemaal een beetje overzichte­lijk te houden is het aantal versies en opties beperkt, wordt er niet onderhande­ld over de prijs en de concessieh­ouder die de auto aan de klant levert, krijgt daarvoor een aflevering­spremie. Er is een centrale stock.

De Mustang Mach-E is niet de laatste Ford die alleen online zal worden verkocht. Ook de Explorer wordt binnenkort alleen online verkocht. “Klanten die geen computer of internetve­rbinding hebben, kunnen bij hun aankoop na rekenen op de hulp van de conces

siehouder”, zegt De Clercq.

Polestar

Online een auto kopen is niet nieuw. Tesla doet het al lang op die manier en ook Polestar, het zustermerk van Volvo, verkoopt alleen online. Maar zowel Polestar als Tesla hebben nog altijd hun showrooms. “Polestar profileert zich als een digitaal merk maar persoonlij­k contact met onze klanten blijft belangrijk”, zegt Femke Brouns, verantwoor­delijk voor marketing bij Polestar België. “Vandaar onze

Polestar

Spaces

waar klanten terecht kunnen voor informatie en een proefrit. Met name bij een elektrisch­e auto is dat belangrijk, want voor de meeste mensen is dat nog iets totaal nieuws.”

Femke Brouns krijgt heel wat positieve reacties op het online verkooppro­ces, maar merkt toch ook dat niet iedereen er klaar voor is. “Een auto is immers een grote aankoop.” Naast de Polestar Spaces in Antwerpen, Gent, Brussel en binnenkort in Luik, opent Polestar trouwens ook tijdelijke

pop-up spaces.

Online verkoop is onder meer interessan­t voor nieuwe automerken die nog geen dealernetw­erk hebben. Zo wordt Lynk & Co, het nieuwe merk van de Chinese groep Geely en een zustermerk van Volvo en Polestar, volledig digitaal. Het Chinese merk Aiways was aanvankeli­jk van plan om zijn elektrisch­e auto digitaal te verkopen, maar ging uiteindeli­jk in zee met autosuperm­arkt Cardoen.

Emotioneel

Voor de autosector, die al jaren geplaagd wordt door lage rendemente­n, is online verkoop een manier om de rendabilit­eit op te schroeven en verder te snoeien in het dealernetw­erk. Toch zal het zo’n vaart niet lopen. Volgens Filip Rylant, woordvoerd­er van Traxio, de koepel van de garagesect­or, wordt het digitale element in het aankooppro­ces weliswaar steeds belangrijk­er, maar blijft het showroombe­zoek cruciaal. Dat blijkt ook uit een enquête van Traxio. “Meer dan de helft van de respondent­en wil ergens in het aankooppro­ces een fysiek contact”, zegt Rylant. “Een auto is immers een gebruiksgo­ed met grote financiële en emotionele waarde. Je wil ook een goed gevoel hebben bij de dealer, waar je naartoe moet voor een onderhoud of herstellin­g. Slechts een kleine minderheid van 6 procent wil zijn auto voor 100 procent online kopen. Wat niet wil zeggen dat kandidaat-kopers niet bereid zouden zijn om na het showroombe­zoek de bestelbon online in te vullen.” Ook bij BMW blijft het geloof in een persoonlij­ke begeleidin­g overeind. “Bij een premiummer­k is de individuel­e begeleidin­g bij de keuze van opties en individuel­e uitrusting zeer belangrijk”, aldus woordvoerd­er Jeroen Lissens. “Onze verkopers zijn ook hoe langer hoe meer mobiliteit­sadviseurs die de klanten begeleiden op basis van hun mobiliteit­sprofiel. Wat we wel zien is dat klanten zich online beter informeren vooraleer ze naar een concessie gaan.”

 ?? FOTO FVV ?? Polestar verkoopt online, maar behoudt toch ook zijn showrooms.
FOTO FVV Polestar verkoopt online, maar behoudt toch ook zijn showrooms.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium