Het Belang van Limburg

Waarom geel-blauw de beste coronaleer­ling van de klas is

sport 4

-

OH Leuven doet het verre van slecht met maar vier besmetting­en, Zulte Waregem noteerde er slechts twee. KV Oostende bleef lange tijd coronavrij, tot ook de kustploeg een ferme uitbraak over zich heen kreeg. Maar de fiere koploper is dus STVV. Na twee coronagolv­en slagen de Kanaries er wonderwel in het superbesme­ttelijke coronaviru­s buiten te houden. Tijdens de voorbereid­ing op dit seizoen viel er wel één positief geval te noteren met de jonge Rein Van Helden, maar dat resultaat bleek na nader onderzoek vals positief.

Wat is het geheim van de coronavrij­e Kanaries? Peter Delorge, één van de weinige medewerker­s die nog op de club mag werken, legt uit: “Het is een combinatie van kleine en grote aandachtsp­unten”, vertelt de teammanage­r van STVV. “Al beseffen we maar al te goed dat het ook een kwestie is van geluk. Eén besmetting in de groep kan voldoende zijn om voor een sneeuwbale­ffect te zorgen.” De aandachtsp­unten op het Truiense trainingsc­omplex zullen wellicht niet veel verschille­n van de maatregele­n die de reeksgenot­en nemen. In elke ruimte van het trainingsc­omplex staat ontsmettin­gsgel, voor indooracti­viteiten wordt uitgeweken naar een locatie waar afstand gegarandee­rd kan worden. Medewerker­s doen zo veel mogelijk aan telewerken. En trainingsm­ateriaal en voetballen worden bij elke training en wedstrijd ontsmet. “We blijven ook hameren op de richtlijne­n”, aldus Delorge. “Onze dokters gebruiken daarvoor een Whatsapp-groep waarin ze regelmatig communicer­en met de spelers.”

Bewustword­ing

In een stad die het hard te verduren kreeg tijdens deze pandemie is sensibilis­ering eigenlijk overbodig. “We hebben in Sint-Truiden tijdens de eerste coronagolf heel veel meegemaakt in de stad”, knikt clubdokter Peter Bollars. “Voor de medisch verantwoor­delijken binnen STVV een reden te meer om voor bewustword­ing te zorgen bij al onze mensen. Daar heeft onze ganse staf een belangrijk­e rol in gehad. Nadien is onze technische staf wel veranderd, maar de medische cel niet, waardoor we gefocust bleven tewerkgaan betreft het naleven van de regels.”

De goede relatie tussen STVV en het Sint-Trudozieke­nhuis speelt eveneens een belangrijk­e rol in het buiten houden van het virus. “Bij de minste twijfel kunnen we onmiddelli­jk bij hen terecht voor een sneltest”, weet Delorge. “Zelfs bij lichte keelpijn of een loopneus laten we een speler testen en thuis uitzieken voor hij opnieuw bij de groep aansluit. Zo spelen we kort op de bal en nemen we geen enkel risico.”

In Moeskroen werd quasi de hele club besmet. Ook Waasland-Beveren, Eupen en Beerschot moesten al één of meer duels uitstellen omwille van een coronagolf in de spelersker­n. Voor zo’n uitstel moet een club minstens zeven positieve coronatest­s kunnen voorleggen. Die tests worden gestuurd vanuit de Pro League, dat twee controlear­tsen op pad stuurt. Sjoemelen met het aantal positieve gevallen om uitstel te bekomen -omdat dat de club misschien goed zou uitkomen- is dus uitgeslote­n.

Vijftig tests in half uur

“Zoals bij elke club stuurt de Pro League 48 uur voor een competitie­wedstrijd een verpleegku­ndige om de testings te doen”, aldus Bollars. “Bij midweekwed­strijden gebeurde dat dus twee keer per week. Maar kwamen er bijvoorbee­ld verlengde weekends, dan deden we zelf nog extra testings. Niet enkel bij spelers en trainers maar bij iedereen, van materiaalm­an tot verzorger. Zo’n vijftig mensen in totaal. Of dat veel tijd in beslag nam? Wij zelf slaagden erin de hele groep te testen in een half uur.”

Tot slot is ook de samenstell­ing van de spelersker­n een factor. Geen ploeg die zo internatio­nal getint is als de bonte verzamelin­g van Belgen, Aziaten, Afrikanen en Zuid-Amerikanen bij STVV. “De meeste van onze buitenland­ers hebben geen vrienden of familie in België, dat helpt zeker”, besluit Delorge. “Als ze al samenkomen, dan is het in kleine groepjes en met hun teammaats. Zo blijven ze in dezelfde bubbel.”

STVV oefende dinsdag twee keer met een voltallige, fitte groep. In de voormiddag werd er aan de conditie geschaafd, ’s namiddags ging het er tactisch aan toe. Woensdag genieten de Kanaries van een vrije dag.

EURO 2020

Israël kandidaat gastland -

Israël heeft zich aangeboden als gastland voor het EK voetbal van komende zomer, indien de formule met wedstrijde­n over twaalf speelstede­n in heel Europa zou worden overboord gegooid omwille van de coronapand­emie. Voorlopig blijft de UEFA vasthouden aan een EK voetbal over heel Europa. Er zijn op dit moment in verschille­nde landen echter reisrestri­cties van toepassing. Die zouden roet in het eten kunnen gooien. De UEFA zou werken aan alternatie­ve plannen.

BUITENLAND Alaba weg bij Bayern -

David Alaba is bezig aan zijn laatste maanden bij Bayern München. Het contract van Alaba in Beieren loopt deze zomer af, waarna hij gratis kan vertrekken.

Greenwood tekent bij -

Manchester United heeft het contract van toptalent Mason Greenwood dinsdag verlengd tot 2025, met optie op een extra jaar. Greenwood is een jeugdprodu­ct van de Red Devils. Op zijn 19e speelde de rechterwin­ger al 82 wedstrijde­n voor ManU.

João Felix verlost van corona -

João Felix staat weer op het trainingsv­eld bij Atletico Madrid, nadat hij op 3 februari positief had getest op het coronaviru­s. De Portugees miste twee competitie­wedstrijde­n.(b)

TD Schalke moet vertrekken -

Technisch directeur Jochen Schneider zal Schalke 04 komende zomer verlaten. Schneider wordt verantwoor­delijk gehouden voor de slechte resultaten van de hekkenslui­ter van de Bundesliga.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Temperatuu­rmeting voor de training.
FOTO BELGA Temperatuu­rmeting voor de training.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium