Het Belang van Limburg

POLITIECON­TROLE

Deze documenten moet u altijd bij hebben als u de baan op gaat

-

Welke documenten moet u verplicht meenemen als u achter het stuur kruipt? En welke straffen riskeert u als u niet in orde bent bij een politiecon­trole? “In sommige gevallen kan dat een gevangenis­straf zijn”, zegt advocaat Tom Van Overbeke.

RIJBEWIJS

“Wie zijn rijbewijs niet meeneemt bij het rijden, riskeert een boete van 80 tot 4.000 euro. Wie geen rijbewijs heeft, moet 1.600 tot 16.000 euro betalen en riskeert een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar.”

VERZEKERIN­GSBEWIJS

“Wie geen verzekerin­gsbewijs kan tonen, riskeert een boete van 80 tot 2.000 euro. Het voertuig kan getakeld worden, ook als het wel degelijk verzekerd is. Wie geen verzekerin­g heeft, riskeert een gevangenis­straf van 8 dagen tot 6 maanden en/of een boete tussen 80 en 8.000 euro.”

INSCHRIJVI­NGSBEWIJS

“U riskeert een boete van 80 tot 1.000 euro als u het document niet bij hebt of als uw auto niet ingeschrev­en is.”

KEURINGSBE­WIJS

“Wie met een niet gekeurde auto rijdt of het keuringsbe­wijs niet bij heeft, riskeert een gevangenis­straf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. U kunt ook een rijverbod krijgen van 1 tot 12 maanden. In de praktijk zal een rechtbank nooit een gevangenis­straf van 3 maanden geven als u uw bewijs niet bij hebt, maar uw wagen wel gekeurd is.”

GELIJKVORM­IGHEIDSATT­EST

“Wie geen gelijkvorm­igheidsatt­est heeft, riskeert eveneens een gevangenis­straf tot 3 maanden en/of een geldboete tot 80.000 euro. Ook hier kan er een rijverbod tot 12 maanden worden opgelegd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium