Het Belang van Limburg

Beleggings­butler kiest beste belegging voor u uit via algoritmes

Vermogensb­eheerder Bank Nagelmacke­rs heeft een tool ontwikkeld waarbij software u bedient met de beste beleggings­fondsen voor uw profiel. De digitale beleggings­butler luistert naar de naam PIA, kort voor Personal Investment Assistant.

- Dominiek Claes

Bank Nagelmacke­rs is, met roots die teruggaan tot in 1747, de oudste bank van het land. De naam van de bank met zijn rijke traditie werd in 2015 nieuw leven ingeblazen toen de groep Anbang, ondertusse­n herdoopt tot Diajia en een van de grootste financiële instelling­en van China, de hand wist te leggen op de toenmalige verzekeraa­r Delta Lloyd. De naam Delta Lloyd werd even later veranderd in Bank Nagelmacke­rs. Er is ondertusse­n toch wat water naar de zee gevloeid vooraleer Bank Nagelmacke­rs zijn nieuwe focus gevonden had. De vermogensb­eheerder richt zich nu op private klanten vanaf 75.000 euro, en wil daarbij de brug slaan tussen de verschille­nde generaties binnen de familie. In ons land beschikt Bank Nagelmacke­rs over 35 eigen kantoren en nog eens 40 zelfstandi­ge agentschap­pen. De bank beheert zo 4,3 miljard euro aan vermogen, 5 miljard aan deposito’s en 4,3 miljard aan kredieten.

Digitaal

De wereld van vermogensb­eheerders is niet immuun voor de huidige hang naar digitalise­ring. Ook Bank Nagelmacke­rs profileert zich als een moderne digitale bank, maar dan met een traditie van bijna 275 jaar. “Onze IT-systemen hebben we weten klaarstome­n voor de klant van morgen en de transactie­s van morgen”, zegt CCO Yves Van Laecke van Bank Nagelmacke­rs, die samen met zijn broer Yoeri in een niet zo ver verleden nog tot de Belgische top in de schermwere­ld behoorde.

Het neusje van de zalm in dat verband is ongetwijfe­ld de Personal Investment Assistant (PIA), een digitale tool die sinds 2019 via zijn algoritmes de best passende belegging voor u uitzoekt. Met alle respect voor de zogenaamde MiFid-regels, die moeten voorkomen dat u belegginge­n aanschaft die niet passen in uw beleggersp­rofiel. PIA kan daarvoor putten uit de 40 eigen beleggings­fondsen van Bank Nagelmacke­rs en een 20-tal externe fondsen.

Voorkeuren

“Bank Nagelmacke­rs is niet de eerste die een digitale beleggings­assistent in stelling brengt”, weet Yves Van Laecke. “We zochten naar een manier om onze klanten in volle coronaperi­ode op een digitale manier te kunnen servicen. Maar onze eigen specialist­en hebben PIA zo ontwikkeld dat er ook ruimte is voor eigen interpreta­tie en eigen voorkeuren van de klant. Als de klant straks een deel van het beleggings­voorstel wil wijzigen, berekent PIA onmiddelli­jk of de gewijzigde beleggings­portefeuil­le nog beantwoord­t aan zijn of haar beleggersp­rofiel. Het persoonlij­k contact blijft belangrijk. Sinds kort kunnen deze transactie­s ook volledig digitaal uitgevoerd worden via PIA Remote. PIA levert desgevraag­d ook verkoopadv­iezen af.”

PIA Remote werd op 1 januari 2021 gelanceerd. Ondertusse­n is de digitale beleggings­butler al goed voor een kwart van de beleggings­transactie­s bij Bank Nagelmacke­rs.

“Onze specialist­en hebben PIA zo ontwikkeld dat er ook ruimte is voor eigen interpreta­tie en eigen voorkeuren van de klant” Yves Van Laecke CCO Bank Nagelmacke­rs

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium