Het Belang van Limburg

Limburg telt 5,2 miljoen kippen en 386.000 varkens

Hbvlplus

- Timmie van Diepen Reacties: dekern@hbvl.be

Na Beringen maandag, zijn vrijdag ook de vaccinatie­centra van Hasselt, Lommel en Peer geopend. Hoe langzaam het inenten ook gaat, het is op zijn minst gezegd hoopgevend dat we nog geen jaar na de start van deze crisis al succesvol mensen kunnen beschermen. Tegelijk zijn deze (hopelijk) laatste maanden de moeilijkst­e van de hele crisis.

Nu de vaccinatie­campagne op gang is gekomen moet een delicaat evenwicht worden gezocht tussen versoepeli­ngen en blijvende voorzichti­gheid. Dat zorgt meer dan ooit voor een voelbare frictie in de maatschapp­ij. Tussen zij die willen versnellen en zij die oproepen tot blijvende waakzaamhe­id.

Te lang heeft de virologisc­he angst het debat gedomineer­d. De experten waarschuwe­n voor worstcases­cenario’s, dat is hun job, maar op het terrein volgt de realiteit niet altijd de voorspelde curves. Dat de scholen de afgelopen maanden openbleven en het aantal besmetting­en niet explodeerd­e, wees de onheilspro­feten terecht. Blijkbaar zijn er toch toegevinge­n mogelijk, zonder de zaken volledig te laten ontsporen.

De cruciale vraag is waar het kantelpunt ligt. Er wordt nu al maanden paniek gezaaid over mutaties die de curves zullen doen stijgen. Een Britse, Zuid-Afrikaanse of Braziliaan­se variant, bijna ieder continent is intussen de revue gepasseerd, maar op het effect is het in de cijfers voorlopig nog wachten. Met de vingers gekruist.

Dat maakt het Overlegcom­ité van volgende vrijdag ook zo moeilijk. De verwachtin­g is dat de regering met een exitstrate­gie komt. Die moet perspectie­f bieden op meer sociale contacten, maar ook het hoger onderwijs en de horeca- en evenemente­nsector een punt aan de horizon geven. Alleen heeft geen enkele exitstrate­gie in het verleden lang stand gehouden. En de oefening is vandaag nog lastiger dan tevoren, omdat de onberekenb­are factoren toenemen. Hoe snel zal de vaccinatie verlopen? Hoe lang blijft de immuniteit duren? En vooral: hoe gevaarlijk worden al die mutaties?

Een zaak is nu al zeker: met de vooropgest­elde 70 procent gevaccinee­rden zullen we straks onvoldoend­e bluswater hebben om het virus finaal uit te doven. De vraag of een vaccin dan niet best verplicht wordt, zal de komende maanden steeds luider klinken. Voor polio is dat al de normaalste zaak van de wereld en er is geen enkele wetenschap­pelijke grond om te twijfelen. Wat weerhoudt ons er dan van om dat voorzichti­gheidsprin­cipe ook nu toe te passen, te beginnen in de zorgsector? We zijn benieuwd hoe lang degenen die tegenstrib­belen dat zullen blijven doen als straks Ryanair een vaccinpasp­oort vraagt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium