Het Belang van Limburg

Zuhal Demir legt plan op tafel om strijd tegen misdaadgel­d aan te gaan

- Phillip Pergens

Van Nederlande­rs die in ons land pakweg een massagesal­on willen openen, wil Vlaanderen weten wat ze in eigen land uitspookte­n.

En de overheid wil via nutsbedrij­ven zicht krijgen op wie verdacht veel verbruikt, zodat drugslabo’s snel ontdekt kunnen worden.

De plannen van de Vlaamse regering om misdaadgel­d uit het reguliere circuit te halen, krijgen steeds meer vorm. Bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) wil niet alleen de informatie van de Vlaamse diensten tot de burgemeest­ers krijgen, maar ook die van federale diensten, nutsbedrij­ven en Nederland. Criminelen en hun organisati­es pendelen continu de grens over om zo buiten schot te blijven: als er met onze noorderbur­en een overeenkom­st gevonden kan worden om onderling gegevens uit te wisselen, kan een Limburgse burgemeest­er een Nederlande­r die over de grens een winkel wilt openen al op voorhand tegen het licht houden.

Van de elektricit­eits- en watermaats­chappijen wilt Vlaanderen bovendien graag weten wie op korte tijd erg veel verbruikt, want dat kan wijzen op de aanwezighe­id van een drugslabo of cannabispl­antage.

Het plan gaat nu naar de federale overheid.

De plannen van de Vlaamse regering om misdaadgel­d uit het reguliere circuit te halen, krijgen steeds meer vorm. In een nota van bevoegd Vlaams minister Demir (N-VA) staat dat het lokale niveau hiervoor over informatie moet kunnen beschikken van de Vlaamse én federale diensten, maar ook van nutsbedrij­ven en uit Nederland.

Meer macht aan de burgemeest­ers in de strijd tegen de ondermijne­nde criminalit­eit en voorkomen dat misdaadgel­d in het reguliere circuit terechtkom­t. Het was al een paradepaar­dje van Jan Jambon (N-VA) toen hij nog federaal minister van Binnenland­se Zaken was. De voorbije jaren sprong ook CD&V mee op de kar met een duidelijke roep om bestuurlij­ke slagkracht. Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Handhaving en Justitie, legt nu de laatste hand aan een visienota om alle mogelijkhe­den in een decreet te gieten. Die nota is opgesteld samen met een werkgroep van specialist­en uit het veld.

Kruispuntb­ank

Demir zal met de tekst binnenkort naar haar collega’s trekken om hen duidelijk te maken dat het belangrijk is om gedetaille­erde informatie over (rechts)personen te bundelen in een kruispuntb­ank. De minister zou daarvoor zo veel mogelijk instanties willen inschakele­n. Eigen Vlaamse diensten, maar ook federale én internatio­nale medewerkin­g is een absolute must. Bijvoorbee­ld Staatsveil­igheid of fiscale fraudebest­rijding zijn federaal geregeld. Hun informatie is echter noodzakeli­jk om een totaalbeel­d te vormen en bepaalt hoeveel succes een integritei­tsonderzoe­k naar illegale activiteit­en heeft. Voorts zou er gekeken worden naar de internatio­nale mogelijkhe­den. Het is geen geheim dat ondermijne­nde criminalit­eit zich vaak in de grensregio nestelt. Criminelen en hun organisati­es pendelen continu de grens over om zo met hun activiteit­en buiten schot te blijven. Als er - in eerste instantie - met Nederland een overeenkom­st gevonden kan worden om onderling gegevens uit te wisselen, kunnen lokale besturen proactief optreden.

Het zou bijvoorbee­ld betekenen dat een Belgische burgemeest­er de Nederlands­e aanvrager laat screenen vooraleer die zijn uitbaatver­gunning voor pakweg een massagesal­on krijgt. Maar daar is dus een rechtsgron­d voor nodig. Het toekomstig­e decreet moet hier voor gaan zorgen. Tevens wordt er gedacht aan de rol die nutsbedrij­ven bij dit alles kunnen spelen. Informatie van elektricit­eitsproduc­enten en netwerkbeh­eerders zou een grote meerwaarde kunnen betekenen. Een sterk verhoogd waterverbr­uik kan zo duiden op de inrichting van een chemisch drugslabor­atorium terwijl de aanwezighe­id van een cannabispl­antage kan ontdekt worden door een piek in de elektricit­eitsafname.

Privacywet­geving

Een kruispuntb­ank met alle persoonsge­gevens kan in strijd zijn met de privacywet­geving. Daarom wordt er gedacht aan het bundelen van expertise in de toekomstig­e overheidsd­ienst Integritei­tsonderzoe­k. Concreet gaat dat om zogenaamde profilers en dataminers die een machtiging hebben waarmee ze toegang krijgen tot de databanken. Lokale besturen zullen dan via deze dienst een onderzoek kunnen opvragen.

In Nederland staan ze vandaag al veel verder met de strijd tegen de ondermijne­nde criminalit­eit, maar klinkt er ook kritiek. Onder meer omdat mensen die in het verleden fouten maakten, moeilijker een tweede kans krijgen. “Er is een groot verschil tussen een tweede kans na een misstap en georganise­erde criminalit­eit. Het is niet de bedoeling dat we alle mensen een toekomst gaan ontnemen”, luidt het op het kabinet van Demir. “Maar als er een risico bestaat, willen we dat lokale besturen hiervan op de hoogte kunnen zijn. Met de gekende voorgeschi­edenis in het achterhoof­d kunnen alle bestuurlij­ke beslissing­en in eer en geweten genomen worden.”

Wat er uiteindeli­jk van de plannen van Demir zal overblijve­n, nadat ze bij de federale overheid is langsgewee­st voor medewerkin­g, is nog koffiedik kijken. Op het kabinet willen ze niet op de zaken vooruitlop­en, maar voelen ze toch wel over de partijgren­zen heen de wil om de circulatie van crimineel geld in het legale circuit aan te pakken.

 ?? FOTO BELGA ?? Vlaams minister van Handhaving en Justitie Zuhal Demir legt de laatste hand aan een visienota, die de grondslag moet vormen voor een decreet met maatregele­n om de strijd tegen misdaadgel­d op te voeren.
FOTO BELGA Vlaams minister van Handhaving en Justitie Zuhal Demir legt de laatste hand aan een visienota, die de grondslag moet vormen voor een decreet met maatregele­n om de strijd tegen misdaadgel­d op te voeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium