Het Belang van Limburg

Vaccinatie­s verplichte­n is het laatste redmiddel

- HASSELT Mark van Luyk

De expertengr­oep Gems vindt dat het verplicht vaccineren van het personeel in de woonzorgce­ntra geen taboe mag zijn. In Vlaanderen is de vaccinatie­bereidheid groot, maar in Brussel en Wallonië is er meer angst en wantrouwen. Waarom zijn Brusselaar­s en Walen minder happig op vaccineren?

“Amper zes procent van het personeel in Vlaamse woonzorgce­ntra weigert zich te laten vaccineren om andere dan medische redenen of zwangersch­ap”, zegt Lieve Dhaene van Zorgnet-Icuro. “In sommige ziekenhuiz­en loopt de bereidheid zelfs op tot 98 procent. Er is een veel hogere vaccinatie­bereidheid dan in Wallonië.” Veertig procent van het Brussels personeel wil zich niet laten vaccineren. In Wallonië is dat een kwart. Experts denken dat dit komt omdat ze aangestoke­n worden door de Franse anti-vaxcultuur. Voor sommige rusthuizen kan dit een probleem worden want er kan alleen maar worden versoepeld als 90 procent van de bewoners en 70 procent van het zorgperson­eel gevaccinee­rd is.

Is personeel verplichte­n om zich te laten vaccineren een brug te ver?

“Een verplichti­ng mag geen taboe zijn als het echt nodig is”, zegt biostatist­icus Geert Molenbergh­s (UHasselt). “Wij zijn nog steeds voorstande­rs van vrijwillig­e vaccinatie omdat dit beter is voor de gemoedstoe­stand, maar in Franstalig België zit je met een andere publieke opinie. Een verplichti­ng kan dan een laatste redmiddel zijn voor de politiek. Al stellen we vast dat ook in Wallonië de bereidheid langzaam maar zeker toeneemt.”

Zijn er op dit moment al vaccinatie­s verplicht in Vlaanderen?

De vaccinatie tegen polio bij zuigelinge­n is de enige die in België wettelijk verplicht is. Enkele jaren geleden werd een koppel uit Brugge veroordeel­d tot 16 dagen cel en 800 euro boete omdat ze hun dochter niet wilden laten inenten. De verplichti­ng is ingevoerd omdat er grote kinderster­fte was door polio. Het virus maakt nog slachtoffe­rs in andere landen.

Welke vaccinatie­s worden aangeraden?

Kind en Gezin raadt vaccinatie­s aan bij kinderen tegen difterie, tetanus, kinkhoest, haemophilu­s influenzae type b, hepatitis B, pneumokokk­en, het humaan papillomav­irus (HPV), meningokok­ken C en het trio mazelen, bof en rodehond. De vaccins én inenting zijn gratis. In 2016 was de vaccinatie­graad voor die vaccins bij peuters minstens 93 procent. Omdat die zo hoog ligt, is geen verplichti­ng nodig. In Wallonië zijn die inentingen wel vereist in de crèche of naschoolse opvang.

Welke vaccinatie­s zijn verplicht als je in zorgsector werkt?

“Zorgperson­eel moet zich verplicht laten inenten tegen hepatitis B omdat ze werken met zwakkere mensen”, zegt Lieve Dhaene (Zorgnet -Icuro). “Ook het griepvacci­n wordt sterk aangeraden, maar is niet verplicht.” Iets meer dan de helft van het zorgperson­eel laat zich vaccineren tegen griep. Volgens immunoloog Piet Stinissen (UHasselt) is een vaccinatie tegen Covid-19 verplichte­n voor het zorgperson­eel niet evident. “Bij een hepatitis-vaccinatie kun je antistoffe­n meten om te weten of je voldoende bent beschermd. Bij coronavacc­ins kan dat nog niet.”

Welke vaccinatie­s zijn verplicht als je gaat reizen?

Er is veel te doen rond een eventueel vaccinatie­paspoort dat je straks toegang geeft tot internatio­naal reizen. “Maar eigenlijk is dat niets nieuws”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid. “In heel wat landen heb je een vaccinatie­bewijs nodig voor de gele koorts. Volgens Stinissen zijn er nog drempels om zo’n bewijs in te voeren. ““We weten nog onvoldoend­e hoe we moeten bepalen of iemand voldoende beschermd is. En wat moeten we doen met een eventuele gewijzigde beschermin­g tegen nieuwe virusvaria­nten?”

 ?? FOTO FVV ?? Amper zes procent van het zorgperson­eel weigert een vaccinatie om niet-medische redenen.
FOTO FVV Amper zes procent van het zorgperson­eel weigert een vaccinatie om niet-medische redenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium