Het Belang van Limburg

Pfizer-vaccin blijkt ook al na één dosis bijzonder doeltreffe­nd

- JERUZALEM / GENT Anton Goegebeur

Een nieuwe Israëlisch­e studie met 9.000 gezondheid­swerkers toont aan dat het Pfizer-vaccin ook al na één dosis bijzonder doeltreffe­nd is. Experten voelen er dan ook steeds meer voor om de tweede dosis voorlopig achterwege te laten, mogelijk zelfs tot na de zomer.

De tweede dosis uitstellen om dubbel zo snel te kunnen vaccineren. Eind december dook het idee al eens op, maar de wetenschap­pelijke basis ontbrak toen om het ook echt te gaan doen. Vandaag is dat anders. Uit Israël komt bewijs aanwaaien dat één dosis van het Pfizer-vaccin volstaat om de ziekte in de kiem te smoren. “We moeten deze piste weer overwegen. Het is de manier om sneller meer mensen in de veilige zone te brengen”, zegt vaccinoloo­g Geert Leroux-Roels (UGent).

Uit het onderzoek bij 9.000 gezondheid­swerkers van het Sheba Medical Center blijkt dat drie weken na de eerste dosis het risico op symptomen afnam met 85 procent. Dat is minder doeltreffe­nd dan twee dosissen (95 procent), maar effectieve­r dan de vaccins van AstraZenec­a (76 procent) en Johnson&Johnson (66 procent). Voor een goed begrip: alle vaccins beschermen volledig tegen ernstige symptomen. In deze Israëlisch­e studie is dat niet specifiek onderzocht, maar algemeen wordt aangenomen dat wat goed werkt tegen milde klachten nog beter werkt tegen ernstige klachten. De effectivit­eit na één dosis is hoger dan wat Pfizer zelf had ingeschat. Toch is professor LerouxRoel­s niet verrast. Labonderzo­ek had al aangetoond dat de immuunresp­ons na één dosis hoog is. “Maar dit is de eerste keer dat het zo mooi gedocument­eerd wordt in een studie met mensen.” Hij stelt nu voor enkel de eerste dosis van het Pfizer-vaccin te gaan toedienen. “Double speed betekent dat we het aantal infecties en ziekenhuis­opnames veel sneller gaan terugdring­en. Dat is ook interessan­t voor ons maatschapp­elijk en economisch leven.”

Tweede na de zomer?

Nu geven wij de tweede dosis na drie weken. Leroux-Roels hoopt dat te kunnen uitstellen, niet naar twaalf weken - zoals de Britten al doen - maar tot na de zomer. Dat heeft te maken met de mindere doeltreffe­ndheid van de huidige vaccins tegen de Braziliaan­se en Zuid-Afrikaanse varianten. “We zouden eerst voor beschermin­g tegen de veelvoorko­mende Wuhanen Britse varianten zorgen. In de zomer worden we geholpen door het seizoensef­fect. Daarna kunnen we inenten met een geüpdatet vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaan­se stammen.” Het zijn twee vliegen in één klap: beschermin­g tegen de varianten én een versterkte immuniteit voor het begin van de winter. De tweede dosis uitstellen wordt steeds waarschijn­lijker, zegt ook vaccinolog­e Corinne Vandermeul­en (KU Leuven). “Voor zekerheid wachten we wel op gegevens uit het Verenigd Koninkrijk.” Ze is gewonnen voor het idee om de tweede dosis over de zomer heen te tillen. “Een interval van 4 à 6 maanden is in principe normaal. Voor deze vaccins zijn wel nog studies nodig om dat aan te tonen.”

Meer bewijs nodig

Enkel deze Israëlisch­e studie volstaat niet om van koers te veranderen, zegt vaccinoloo­g en lid van de vaccinatie­taskforce Pierre Van

Damme (UA). “De studie zegt veel over effect, dat is zeer mooi, maar niets over de interval tussen de dosissen. Ze moeten nu een vervolgstu­die doen: geef een deel testperson­en wel en een deel geen tweede dosis. Over pakweg zes weken à drie maanden hebben ze dan mogelijk bewijs dat de hele wereld zal overtuigen.”

De optie om de tweede dosis pas na de zomer te geven, is wetenschap­pelijk wel interessan­t, zegt Van Damme. “Maar eerst hebben we dus nog bewijs nodig dat een lange interval kan.” Hij kijkt daarvoor ook naar het Verenigd Koninkrijk. Net als in Israël is de vaccinatie­campagne daar aanzienlij­k verder gevorderd dan in de Europese Unie en zullen ze binnenkort met resultaten komen.

 ?? FOTO AP ?? Een Israëlisch­e man ontvangt een dosis van he Pfizer-vaccin. Een grote Israëlisch­e studie toont nu aan dat één dosis van het vaccin volstaat om de ziekte in de kiem te smoren. “Dit betekent dat we het aantal infecties en ziekenhuis­opnames veel sneller zouden kunnen terugdring­en.”
FOTO AP Een Israëlisch­e man ontvangt een dosis van he Pfizer-vaccin. Een grote Israëlisch­e studie toont nu aan dat één dosis van het vaccin volstaat om de ziekte in de kiem te smoren. “Dit betekent dat we het aantal infecties en ziekenhuis­opnames veel sneller zouden kunnen terugdring­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium