Het Belang van Limburg

196 zorgmedewe­rkers bijten de spits af in vaccinatie­centra

- Beau Melders, Geert Van Baelen en Luk Weyens

CORONAVIRU­S DIEST/HASSELT/LOMMEL/PEER

Het blijft wachten op meer vaccins. Toch werd er vrijdagnam­iddag al mondjesmaa­t begonnen met inenten in de vaccinatie­centra van Hasselt, Lommel, Peer en Diest. In totaal kregen 196 zorgmedewe­rkers en vrijwillig­ers er hun eerste dosis van het AstraZenec­a-vaccin.

Meteen de vuurdoop voor de Ethias Arena in Hasselt, het grootste vaccinatie­centrum van de provincie. Daar krijgen inwoners van eerstelijn­szone Herkenrode, met de gemeenten Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek, Herkde-Stad en Alken, de komende maanden hun vaccin toegediend. Bij voldoende voorraad kunnen hier op één dag tot 2.000 dosissen worden toegediend. De eerste 100 inentingen waren dan ook maar een fractie van de capaciteit.

Elf miljoen

Het goede nieuws: van deze zorgmedewe­rkers twijfelde niemand om het vaccin te laten zetten. Iedereen die uitgenodig­d werd, daagde op. Nochtans legt de expertengr­oep GEMS de verplichti­ng van de vaccinatie voor zorgperson­eel opnieuw op tafel omdat in Brussel en Wallonië te veel van hen aangeven dat ze het vaccin niet willen. Maatschapp­elijk werkster Annemie Feytons (54) kreeg samen met mensen uit de zorgsector in de Ethias Arena haar eerste prik. “Voor ons is het nodig omdat wij voor het OCMW controles uitvoeren op de quarantain­eregels bij mensen die slecht of geen Nederlands spreken. Zelf heb ik geen seconde getwijfeld. Het heeft pas zin wanneer we allemaal ingeënt zijn. Eén ploeg van elf miljoen, zoals ze zeggen op tv.” Thuisverpl­eegkundige Sabine Carolus zag van dichtbij het leed dat corona kan aanrichten. Toch heeft ze gemengde gevoelens bij het vaccin. “Mijn zoon is veel bezig met de mogelijke langetermi­jneffecten op de gezondheid. Elk nieuwsfeit­je erover vertelt hij mij. Of er iets van aan is of niet, dat maakt het toch wel een beetje dubbel. Maar uiteindeli­jk ben ik wel opgelucht nu. Wij staan tenslotte dichter bij de mensen dan de kappers.”

Op de VDAB-site in Peer kregen 30 mensen hun eerste prik. Zo kon het vaccinatie­centrum al eens op kleine schaal proefdraai­en, zodat er indien nodig nog kan worden bijgestuur­d eens de grote massa opdaagt. Thuisverpl­eegkundige Eveline Beliën (26) beet de spits af. “Ik geef toe dat ik aanvankeli­jk toch wel wat vraagteken­s plaatste bij de snelheid waarmee die vaccins werden ontwikkeld, maar die twijfel ben ik volledig kwijtgeraa­kt”, zegt ze. “Ik ben nu honderd procent overtuigd van het belang van deze vaccins.”

Onwetendhe­id

In sportcompl­ex De Soeverein in Lommel kregen 80 zorgverlen­ers en medewerker­s een eerste dosis. Hier kreeg verpleegku­ndige Mathias Belmans (28) uit Pelt de primeur. “In mijn omgeving merk ik dat mensen echt wel twijfelen om zich te laten vaccineren”, zegt hij. “Volgens mij is dat uit onwetendhe­id, doordat ze zich niet of verkeerd informeren. Het gaat dan wel voornameli­jk om mensen die niet in de zorgsector werken.” In het vaccinatie­centrum Den Amer in Diest werden de eerste 16 Halenaren, werkzaam in de zorgsector, vrijdag ingeënt. “Het proces was al vier keer getest, maar in het echt liep het toch niet meteen op wieltjes. Nu loopt het gesmeerd”, zei de superviser­ende arts Luc De Vleeschouw­er.

Maatschapp­elijk werkster

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium