Het Belang van Limburg

Henri (94) kreeg tweede prik maar vecht voor zijn leven na besmetting

- Ruben Steegen

VACCINATIE HECHTEL-EKSEL Acht dagen nadat Henri Gijbels (94) zijn tweede prik met het Pfizer-vaccin kreeg, is de man opgenomen in het ziekenhuis met een coronabesm­etting. “Hij had zo uitgekeken naar de herwonnen vrijheid, maar vecht nu voor zijn leven”, vertelt dochter Hilde.

Bijna een jaar lang al zit Henri Gijbels opgesloten binnen de muren van woonzorgce­ntrum Den Boogerd in Eksel, gescheiden van zijn vrouw, kinderen en kleinkinde­ren. “Begin januari werd bezoek opnieuw beperkt tot één contact, waardoor zelfs mijn mama haar man niet meer kon bezoeken”, vertelt Hilde. “Logisch dus dat papa reikhalzen­d uitkeek naar het moment waarop hij eindelijk beschermd zou zijn tegen dat vreselijke virus.”

Half januari werden alle bewoners van het Ekselse woonzorgce­ntrum een eerste keer ingeënt met het Pfizer-vaccin, maar voor versoepeli­ngen was het wachten op de tweede prik. “Vorige week maandag was papa aan de beurt voor de tweede inenting”, gaat Hilde verder. “Hij was ontzettend blij. Na elf lange maanden was het licht aan het einde van de tunnel plots heel dichtbij. We gingen er immers vanuit dat een tweede prik je quasi volledig beschermt.”

Hoge koorts

Toen Hilde haar vader afgelopen dinsdag bezocht, nog altijd vanachter plexiglas, merkte ze dat Henri niet helemaal zichzelf was. “Hij was moe, zijn ogen traanden.

Ik zag meteen dat er iets scheelde, maar koorts had papa volgens het personeel niet. Ik ben met een ongerust gevoel naar huis gegaan. Diezelfde nacht nog kreeg ik telefoon dat mijn vader met hoge koorts naar het Noorderhar­t Mariazieke­nhuis in Pelt was overgebrac­ht.”

Daar testte de 94-jarige positief op het coronaviru­s, en dat ondanks een dubbele vaccinatie. Intussen ligt hij al drie dagen in het ziekenhuis. “Hij ademt zelfstandi­g, maar kan zich nauwelijks verstaanba­ar maken.” Vrijdagavo­nd ging Henri’s toestand er snel op achteruit. “Het ziet er niet goed uit, we bereiden ons voor op het ergste”, vertelt Hilde.

Niet onmogelijk

Dat Henri ondanks een volledige vaccinatie toch een besmetting opliep, is opmerkelij­k maar niet onmogelijk. “Na een eerste dosis heeft het Pfizer-vaccin twaalf dagen nodig voor het werkzaam is en na de tweede dosis duurt het nog eens een week voor de werkzaamhe­id op punt staat”, verduideli­jkt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Mogelijk liep Henri de besmetting net voor die eindperiod­e op. “Vandaar dat woonzorgce­ntra pas tien dagen na de tweede prik versoepeli­ngen mogen doorvoeren. Maar zelfs dan kunnen en zullen er nog besmetting­en optreden. Het vaccin werkt zeer goed, maar zeker bij oudere mensen ligt de effectivit­eit soms iets lager doordat hun immuunresp­ons minder goed is. Doorgaans zal iemand die na twee vaccins toch nog besmet geraakt wel een minder ernstig verloop van de ziekte kennen.” Waar Henri de besmetting opliep, is voor de familie en het woonzorgce­ntrum een raadsel. “Het gaat om een geïsoleerd­e besmetting van één bewoner”, verduideli­jkt campusdire­ctrice Leen Lavreyse.

“Voor de rest zijn er geen bewoners of personeels­leden met klachten. We overleggen nu met het Agentschap Zorg en Gezondheid wat de eventuele volgende stappen zijn. Ook voor ons komt dit na een volledig afgeronde vaccinatie zeer onverwacht.” Onderzoek in het labo zal onder meer moeten uitwijzen of de 94jarige een meer besmetteli­jke variant van het virus opliep.

 ?? FOTO RR ?? Henri en zijn vrouw Paula, voor ze door de coronacris­is van elkaar gescheiden werden. “We gingen ervan uit dat een tweede prik je quasi volledig beschermt. Maar nu vecht papa voor zijn leven”, vertelt dochter Hilde.
FOTO RR Henri en zijn vrouw Paula, voor ze door de coronacris­is van elkaar gescheiden werden. “We gingen ervan uit dat een tweede prik je quasi volledig beschermt. Maar nu vecht papa voor zijn leven”, vertelt dochter Hilde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium