Het Belang van Limburg

“Hou je ook tijdens het lenteweer aan de maatregele­n”

- Sanne Deferme

CORONAVACC­IN HASSELT Het Nationaal Crisiscent­rum roept op om ook tijdens dit mooie lenteweeke­nd de coronamaat­regelen te respectere­n. Mooi weer of niet, het plateau van de coronacijf­ers is nog veel te hoog, klinkt het.

“Er worden allerlei speculatie­s gedaan over versoepeli­ngen”, zei Yves Stevens van het Nationaal Crisiscent­rum vrijdag. “Maar laat ons vooral kijken naar de realiteit: dankzij onze gemeenscha­ppelijke inspanning­en zitten we al enkele weken op een plateau. Dit plateau is echter nog veel te hoog, en moet en zal naar beneden gaan.” Stevens vraagt daarom om de maatregele­n te respectere­n, ook met het eerste lenteweer. “Buiten mag je met maximum vier personen samen zijn, kinderen tot en met 12 jaar tellen hier niet mee. Zorg dat je op plaatsen waar takeaway wordt aangeboden de afstandsre­gels kan respectere­n. Zo kunnen we op een veilige manier genieten van de eerste zon.”

Rusthuizen

Intussen worden wel de eerste positieve effecten van de vaccinatie­campagne in de woonzorgce­ntra zichtbaar. “Alle parameters dalen: besmetting­en, ziekenhuis­opnames, uitbraken en overlijden­s”, zegt viroloog Steven Van Gucht. In de Vlaamse rusthuizen daalde het aantal nieuwe besmetting­en de voorbije week van 4,5 naar 2,9 per 1.000 inwoners. Ook het aantal ziekenhuis­opnames vanuit rusthuizen is met 29 procent gedaald. In Limburg raakten de voorbije week 771 mensen besmet, een daling van 24 procent. In de Limburgse ziekenhuiz­en liggen nu 96 Covid-patiënten, van wie 21 op intensieve zorgen.

Van Gucht benadrukte nogmaals de degelijkhe­id van het AstraZenec­a-vaccin. “Bij een tweede dosis na 12 weken beschermt het vaccin voor 82 procent tegen milde symptomen. Voor ernstige symptomen, die leiden tot een ziekenhuis­opname of overlijden, is dat zelfs 100 procent. Ernstige symptomen voorkomen is het belangrijk­ste doel van de vaccinatie­campagne. Alle vaccins in ons land zijn daarvoor geschikt.” Volgens de viroloog mogen we over enkele dagen wel opnieuw een stijging van de cijfers verwachten. “Gezien de scholen, de kappers en de winkels open zijn en de winter nog altijd in het land is, is dat geen slechte prestatie, maar het fragiele evenwicht blijft.”

 ?? FOTO JK ?? Het wordt prachtig wandel- en fietsweer. Maar hou het veilig.
FOTO JK Het wordt prachtig wandel- en fietsweer. Maar hou het veilig.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium