Het Belang van Limburg

CD&V wil boetes voor gsm’en helft duurder maken

-

VERKEER BRUSSEL

CD&V heeft een wetsvoorst­el ingediend dat – naast de gsm – ook het gebruik van andere “elektronis­che communicat­ietoestell­en” achter het stuur strafbaar stelt. Met een boete van 174 euro, in plaats van de huidige 116.

Veiligheid­sinstituut VIAS testte onlangs of een camerasyst­eem boven de weg efficiënt kon vaststelle­n of chauffeurs met hun gsm in de weer waren. Dat bleek het geval. Tegelijk viel het de onderzoeke­rs op dat heel wat chauffeurs een smartphone of zelfs tablet op hun benen hadden liggen of met andere elektronis­che apparatuur bezig waren. Vandaar dat CD&V voor een hogere verkeersve­iligheid de bestaande wetgeving nu wil verruimen én moderniser­en, met steun van sp.a. “Vandaag stelt de Wegcode letterlijk dat een bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt”, zegt CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh die hierover nu in de Kamer een wetsvoorst­el heeft ingediend. “Maar zowel het begrip draagbare telefoon als het in de hand houden zijn voorbijges­treefd. Er is vandaag allerlei elektronis­che apparatuur waarmee mensen soms achter het stuur bezig zijn. En mensen hoeven die toestellen niet altijd in de hand te houden om ze te gebruiken. Denk aan chauffeurs die een smartphone op hun schoot hebben liggen, en regelmatig het hoofd buigen om berichten of filmpjes te

bekijken. Levensgeva­arlijk.”

Pakkans verhogen

Concreet wil CD&V daarom voortaan het vasthouden of ook het manipulere­n van alle mogelijke elektronis­che communicat­ietoestell­en achter het stuur verbieden. Behalve dan apparatuur die deel uitmaakt van de wagen of aan de wagen is bevestigd. “Het gaat dan bijvoorbee­ld om een smartphone die met een houder aan het dashboard is vastgemaak­t en als routeplann­er dient.”

Van den Bergh stelt ook voor de boetes te verhogen, van 116 naar 174 euro. VIAS roept tegelijk de overheid op om de pakkans op gsm-gebruik achter het stuur fors te verhogen.

 ?? FOTO PUT ?? Boetes voor gsm’en achter het stuur gaan van 116 naar 174 euro.
FOTO PUT Boetes voor gsm’en achter het stuur gaan van 116 naar 174 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium