Het Belang van Limburg

Hasseltse zoekt pleegteefj­e voor haar pup

- Karel Moors

Bewogen dagen voor Sofie Schouterde­n uit Hasselt: haar golden retriever Mona kreeg deze week een pup, maar Mona overleed. Nu zoekt Sofie een pleegmoede­rhond die zich tijdelijk over het kleintje kan ontfermen.

De oproep van Sofie op de Facebookpa­gina Moederloze pups en puploze moeders is meer dan 2.400 keer gedeeld. “Ik ben overweldig­d door de talrijke reacties, knap hoe de tamtam zijn werk doet onder hondenlief­hebbers”, vertelt Sofie. “Ik ben nu mensen aan het contactere­n die ook pas een nestje hebben gekregen. Dat zijn natuurlijk vreemden voor mij. Ik wil dat onze pup goed terechtkom­t en dat ik hem zeker terugkrijg.”

De pup - een reutje, nog zonder naam - is woensdag geboren via keizersned­e. Maar toen ging het mis met het moederdier. “Mona is blijven bloeden, een nieuwe operatie was nodig. De baarmoeder is weggehaald maar ze is in shock gegaan en gestorven. Ze was zeven jaar en heel gezond maar had nog nooit een nestje gehad. Het was nu of nooit dachten we. Het was zo’n fijne hond en de kans deed zich voor. Maar had ik geweten dat het zo zou aflopen, dan had ik het nooit gedaan”, klinkt Sofie geëmotione­erd. “Ik ben m’n lieve hond kwijt.”

De pup wordt voorlopig gevoed met papjes op basis van speciaal melkpoeder en ligt op een warm kussentje in een wasmand, onder een warmtelamp. Hij heeft een knuffel en Jackie, een ander hondje in het gezin, komt lief snuffelen aan de boreling. “Soms slaapt de pup op mijn buik of die van de kinderen. Als hij honger heeft begint ie met zijn snuitje te zoeken en zuigt ie op alles wat ie vindt. Vannacht heb ik hem om het anderhalf uur de fles gegeven”, gaat Sofie verder. “Op zich doet hij het heel goed. Op twee dagen is hij 90 gram bijgekomen. Maar voor een pup is het beter dat hij opgroeit met nestgenoot­jes en een mamahond.”

Succesverh­aal

En dus zoekt Sofie een pleegteefj­e voor de pup. “Ik kreeg al tientallen reacties uit heel België. Liefst zou ik een nestje in de buurt van Hasselt vinden, zodat ik hem regelmatig kan zien. Mensen met hondjes van allerlei rassen bieden zich aan. Hij hoeft ook niet per se bij golden retrievers terecht te komen, maar wel liefst bij een ras dat ongeveer dezelfde afmetingen heeft. Best zijn de andere pups ook van dezelfde leeftijd, dan is de samenstell­ing van de moedermelk beter geschikt.”

Een ongeveer even oud nest bordercoll­ies in Wallonië wordt mogelijk het tijdelijke adoptiegez­in voor het Hasselts golden retriever-weesje. De pup is ook welkom bij een nestje van een week oud in Maaseik.

“De andere moederhond moet onze pup natuurlijk accepteren als we die bij haar zetten, maar dat is al eerder gedaan, ook bij honden van verschille­nde rassen. Ik heb al veel succesverh­alen gelezen. Ik denk wel dat het goed komt”, klinkt Sofie hoopvol. “Het is de bedoeling dat onze pup acht weken bij de adoptiemam­a blijft, dan halen we hem terug op. Want nu Mona er niet meer is, gaan we hem zeker zelf houden.”

 ?? RR
FOTO ?? De piepjonge pup van Sofie Schouterde­n krijgt om het anderhalf uur een papfles. Zijn mama is overleden.
RR FOTO De piepjonge pup van Sofie Schouterde­n krijgt om het anderhalf uur een papfles. Zijn mama is overleden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium