Het Belang van Limburg

We gaven veel minder geld uit tijdens pandemie

-

ECONOMIE BRUSSEL

Sinds de uitbraak van het coronaviru­s in ons land hebben we met z’n allen minder geld uitgegeven, vooral aan vakanties, kleding, vervoer en activiteit­en voor kinderen. Supermarkt­en en kleine buurtwinke­ls boerden wel goed. Dat blijkt uit een onderzoek van ING.

Om in kaart te brengen welke sectoren het hardst getroffen zijn door de coronacris­is, heeft ING al het elektronis­che betaalverk­eer in ons land in 2020 bestudeerd. Daaruit blijkt dat het aantal transactie­s met 16 procent is teruggeval­len en we 12 procent minder uitgegeven hebben. De terugval was het sterkst tijdens de eerste lockdown van 16 maart tot 10 mei en de tweede lockdown van 2 tot 30 november: dan waren er 33 procent transactie­s minder dan dezelfde periode in 2019. In de eerste lockdown werd 29 procent minder uitgegeven, in de tweede 22 procent minder.

Minder op vakantie

Het hardst getroffen is logischerw­ijs de vakantiese­ctor. Daar werd een terugval van 50 procent vastgestel­d. Vervoer (vliegtuigt­ickets, openbaar vervoer, taxi ...) kende een terugval van 21 procent, net zoveel als uitgaven voor kinderen (buitenscho­olse activiteit­en, kinderopva­ng ...). Opmerkelij­k is dat bars en restaurant­s volgens de studie van ING slechts 6 procent minder geld binnenkreg­en dan een jaar eerder. Maar dat is een onderschat­ting, zegt ING-hoofdecono­om Peter Vanden Houte. “Die zaken zijn plaatsen waar we traditione­el heel vaak cash betalen. Maar tijdens de pandemie hebben klanten veel meer elektronis­ch betaald, voor takeaway of in periodes dat die zaken wel open waren. De verliezen lijken daarom kleiner dan ze in werkelijkh­eid zijn.”

Die trend om meer elektronis­ch te betalen, zie je ook aan het feit dat 35 procent minder vaak geld werd afgehaald aan automaten en dat het totaal afgehaalde bedrag 28 procent lager lag dan een jaar eerder. Volgens Vanden Houte kan dat een trend zijn die zich zal doorzetten in de komende jaren. De twee posten waar geen verliezen opgetekend werden tijdens de crisis, zijn supermarkt­en en buurtwinke­ls als bakkers, traiteurs en kruidenier­s. Die bleven open en trokken massaal mensen aan. Al bovenstaan­de trends zetten zich door in januari 2021.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium