Het Belang van Limburg

Belgische bestuurt Mars-robot van aan haar bureau

- Kim Clemens en Sofie Geusens

RUIMTEVAAR­T BRUSSEL Als er straks leven op Mars wordt gevonden, dan is dat met dank aan onze landgenote Vinciane Debaille (42). De Brusselse geologe is één van de vijf Europese wetenschap­pers in het Marsteam, en zal meebesliss­en waar robotjeep Perseveran­ce precies stalen moet nemen. “Daarna is het tien jaar wachten tot de grondstale­n weer op Aarde zijn en ik ze hier kan onderzoeke­n”, zegt Debaille.

“Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar dan nóg moeilijker”, zegt Vinciane Debaille (ULB), een autoriteit op het vlak van buitenaard­s gesteente. De omstandigh­eden zijn moeilijk, op Mars. Het gebied is groot en onherbergz­aam, de robot kan maar een tiental meter per dag afleggen, en de sporen van leven die hij zoekt zijn alleen zichtbaar onder een microscoop. En toch is Debaille optimistis­ch over deze NASA-Marsmissie. “We hebben de landingspl­ek zorgvuldig uitgekozen, om de kans groter te maken dat we sporen van leven vinden. Toch al een goed begin.” Dat was ook de vlekkeloze landing van de Perseveran­ce al. In de controleka­mer van het Amerikaans­e ruimteprog­ramma in Californië hielden medewerker­s gespannen de adem in tot het bericht kwam dat de robot voet aan degrond gezet had. “Ook voor mij was dat een heel emotioneel moment. Het was ook bijzonder om mee te maken. Als wij op beeld zagen dat de parachute openging, dan was de landing al achter de rug. Er zit namelijk elf minuten vertraging op de beelden.” Een unieke ervaring, dus, maar één die door corona toch wat glans verloor. “Ik was uitgenodig­d in de controleka­mer, maar door de pandemie was het echt onmogelijk om daarnaarto­e te reizen. Zelfs naar de controleka­mer van het Europees ruimteagen­tschap ESA in Frankrijk reizen, lukte niet. Ik volgde de landing in Brussel vanop afstand, met mijn collega’s via Skype toch een beetje rond mij.”

Fossielen van Marsbacter­iën

Ook nu Debaille vanaf volgende week zelf mee de Perseveran­ce bestuurt, doet ze dat vanaf haar eigen bureau. “Het is niet zo dat we die besturen met een joystick, of zo. We sturen regels code en programmer­en zo de koers van de rover.”

Bedoeling is om de beste plek uit te kiezen om te boren en grond te verzamelen. “In de Jezerokrat­er, waar de robot is geland, lag miljarden jaren geleden een meer waar een grote rivier op uitkwam. In het afzettings­gesteente van de rivier hopen we overblijfs­elen van levende organismen te vinden. In een ideale wereld vinden we daar fossielen van bacteriën op Mars. Niet te zien met het blote oog, maar wel heel interessan­t om te bestuderen. Daarnaast willen we ook meer te weten komen over het ontstaan van de planeet. Daarvoor zullen we ook vulkanisch gesteente verzamelen. We hopen tussen de tien en dertig buisjes van elk 15 gram mee terug te brengen.” Al die moeite voor nog geen halve kilo grond en stof. Maar het wordt hoe dan ook grensverle­ggend, zegt Debaille. “Het is nog nooit gelukt om gesteentes van Mars op een goedbewaar­de manier hierheen te krijgen. Dit is echt iets groots. Voor mij is het altijd een droom geweest. Als kind al was ik gefascinee­rd door vulkanen. Ik had er een documentai­re over gezien, en ik wist dat het dat was dat ik wilde gaan studeren. Nu onderzoek doen naar vulkanisch gesteente op Mars, dat is bijna onwerkelij­k.”

Toen ESA een oproep deed voor Europeanen die wilden meewerken aan deze missie, twijfelde Debaille geen moment. “Ik ben blij dat ze mij geselectee­rd hebben.

Door mijn ervaring met meteoriete­n en andere gesteentes, had ik het juiste profiel. Maar tegelijk is het werk ook frustreren­d. Als er op Aarde iets mis loopt, keer je gewoon terug om een nieuw monster te nemen. Nu gaat dat niet. We gaan zelfs pas binnen tien jaar weten of alles goed gelukt is. Zo lang zal het duren vooraleer de Perseveran­ce terug is.”

 ??  ?? De Brusselse geoloog Vinciane Debaille bepaalt nu mee de koers van de robotjeep op Mars. Foto Danny Gys/Reporters
De Brusselse geoloog Vinciane Debaille bepaalt nu mee de koers van de robotjeep op Mars. Foto Danny Gys/Reporters
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium