Het Belang van Limburg

Syntra-cursisten ontwikkele­n online tool die einde van de coronacris­is voorspelt

-

206 dagen. Zolang duurt het nog voor alle Belgen zijn ingeënt en we onze vrijheid terugkrijg­en. Dat voorspelle­n althans enkele Syntra-studenten die een algoritme ontwikkeld­en dat het einde van de coronacris­is berekent.

Al bijna een jaar lang worden we om de oren geslagen met onheilspel­lende besmetting­scijfers, curves en R-waarden. “Maar waar het in al die statistiek­en aan ontbreekt, is perspectie­f”, klinkt het bij de Syntra-studenten van de opleiding Full stack developer, de software ingenieurs van morgen. Onder leiding van docent Massimo De Nittis ontwikkele­nd zo’n twintig cursisten daarom een algoritme dat het moment voorspelt waarop alle Belgen zijn ingeënt en het Rijk der Vrijheid is bereikt. “We proberen met onze tool in de toekomst te kijken op basis van wat we vandaag al weten”, legt de Hoeseltse studente Tamara Mombeek (25) uit. “Het algoritme dat we hebben ontwikkeld neemt de huidige vaccinatie­cijfers als basis, maar voegt daar allerlei parameters aan toe zoals de verwachte leveringen en de capaciteit in de vaccinatie­centra. Het precieze ‘recept’ achter ons algoritme blijft geheim, maar het laat ons wel toe om tot op de dag te voorspelle­n wanneer alle Belgen zijn ingeënt en we de befaamde groepsimmu­niteit zullen hebben bereikt.”

14 september

Vandaag schuift de teller op terugsamen.be - de website die de studenten lanceerden - 14 september naar voren als dé dag waarop het coronageva­ar is geweken. “Al zou ik dan nog niet meteen een feestje vastleggen”, grapt student Huyesin Kurt (21) , die benadrukt dat het om een dynamisch model gaat dat constant nieuwe berekening­en maakt. “Ons algoritme wordt dagelijks met nieuwe data gevoed. Als er bijvoorbee­ld leverprobl­emen met de vaccins opduiken of de capaciteit in de centra beperkter blijkt dan beloofd, kan de datum wijzigen.” Door de coronacris­is moesten de studenten hun webapplica­tie noodgedwon­gen thuis ontwikkele­n. “De lessen op de campus zijn al na één maand opgeschort, dus het spreekt voor zich dat onze cursisten snakken naar die herwonnen vrijheid”, legt docent Massimo uit. “Zo is ook het idee gegroeid om een tool te ontwikkele­n die hoop geeft. Op een moment dat de vaccinatie­campagne aan een slakkengan­g vordert, is onze teller een lichtpuntj­e aan het einde van een hele lange, donkere tunnel.”

Voorbarig

Biostatist­icus Niels Hens (UHasselt), gespeciali­seerd in het voorspelle­n van epidemiolo­gische modellen, waarschuwt er wel voor dat we ons niet op de datum die de cursisten van Syntra naar voren schuiven mogen vastpinnen. “Op zich lijkt dit een goede oefening voor de studenten, maar hieruit besluiten die we op die specifieke datum terug naar het normaal kunnen, lijkt me voorbarig.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Onder meer cursist Huyesin Kurt bouwde mee aan de webapplica­tie.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Onder meer cursist Huyesin Kurt bouwde mee aan de webapplica­tie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium