Het Belang van Limburg

Banden met koningshui­s zijn volledig doorgeknip­t

Prins Harry en zijn vrouw Meghan zijn niet langer “werkende leden” van de Britse koninklijk­e familie, zo luidt een verklaring van Buckingham Palace. “Vorig jaar konden we nog denken dat het tijdelijk was, nu is de band met het koningshui­s compleet doorge

- Eline VandeGehuc­hte

De persmedede­ling van Buckingham Palace was zoals steeds kort en bondig: “Na gesprekken met de hertog heeft de Queen schrifteli­jk bevestigd dat het niet langer mogelijk is om de verantwoor­delijkhede­n en plichten voort te zetten die bij een publiek leven horen, omdat ze niet langer taken uitvoeren voor de koninklijk­e familie.” De boodschap is duidelijk: Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle horen niet langer bij het Britse koningshui­s. Dat is een nieuwe ontwikkeli­ng in de saga rond prins Harry. “Het nieuwe daaraan is dat het echtpaar nu officieel bevestigd heeft aan Buckingham Palace dat ze niet terugkeren naar de zogenaamde public service”, zegt historicus en Engelandke­nner Harry De Paepe, auteur van Sausage. Een blik op Elizabeth II. “Vorig jaar leek het nog tijdelijk, nu is er een duidelijke streep onder getrokken.”

Prins Harry en Meghan lieten begin vorig jaar al weten dat ze afstand zouden nemen van het Britse koningshui­s. De hertog en hertogin van Sussex maakten sindsdien ook geen gebruik meer van hun koninklijk­e aanspreekt­itel en verklaarde­n zich ook financieel onafhankel­ijk. Daarop volgde een verhuizing: eerst naar Canada en nadien back to the roots van Meghan, de Verenigde Staten. Het koppel woont er in een villa in Santa Barbara, Californië, met buren als Oprah Winfrey, Ellen DeGeneres, Katy Perry en Orlando Bloom.

Prins zonder medailles

De impact van het nieuws dat Harry en Meghan nu officieel hun koninklijk­e titels kwijt zijn, is wel groot. Zo zal de hertog niet langer de patron, de beschermhe­er, kunnen zijn van onder meer de rugbybond en de Gemenebest-stichting. Ook Meghan zal niet langer patroness zijn van het Royal National Theatre, een titel die de Queen zelf meer dan 45 jaar voerde. “Voor ons land klinkt dat bijna banaal, maar in het Verenigd Koninkrijk wordt veel belang gehecht aan deze titels”, zegt De Paepe. “Dergelijke instituten vinden het heel belangrijk om een koninklijk­e link te hebben. Het geeft hen meer belang en prestige. De hertog en hertogin waren daar ook vaak mee bezig, het hoorde nu eenmaal bij hun takenpakke­t. Maar nu zijn bijvoorbee­ld het theater en de rugbybond plots hun patron kwijt.”

Harry, die twee keer diende in Afghanista­n, zal ook niet langer in zijn uniform met bijhorende medailles verschijne­n. “Harry is zijn persoonlij­k verworven medailles niet kwijt, maar alle erefunctie­s en de lintjes die daarbij horen wel. Het zijn militaire eretitels en het verlies ervan is toch wel pijnlijk voor hem. Hij had best een goede band met het leger, hij was een van hen. Heel wat militairen reageerden vorig jaar al verbolgen op de aankondigi­ng van zijn vertrek.”

Taken herverdeel­d

Het is nu afwachten wie de taken van Harry en Meghan zal overnemen. “Het Hof zal daar al volop mee bezig zijn”, aldus De Paepe. “Pas op, het is niet dat de Queen nu aan een bureautje zit om te puzzelen wie wat kan doen. Wel zal ze haar finale toestemmin­g moeten geven, de eindbeslis­sing ligt sowieso bij haar.” Wellicht zullen een aantal taken of titels doorgescho­ven worden naar prins William en zijn echtgenote Catherine, maar ook naar minder prominente royals binnen het Britse koningshui­s. “En ook kroonprins Charles zal een rol spelen.”

Hertog en hertogin

Voor Meghan, zoon Archie en zijn toekomstig broertje of zusje, verandert er in wezen weinig. “Archie zal ook nooit aangesprok­en worden met een koninklijk­e titel, maar zijn ouders blijven wel hertog en hertogin van Sussex.” Kan Harry ooit nog terugkeren naar het Britse koningshui­s? “Hij mag dan wel geen deel meer uitmaken van de koninklijk­e tak, hij blijft natuurlijk familie. Harry zal altijd de zoon zijn van de kroonprins. De situatie heeft zich nog nooit eerder voorgedaan, maar als hij zijn taken ooit weer wil opnemen, zal dat wellicht mogelijk zijn.”

 ?? FOTO AFP ?? Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle horen nu niet langer bij het Britse koningshui­s.
FOTO AFP Prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle horen nu niet langer bij het Britse koningshui­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium