Het Belang van Limburg

Project UHasselt levert 24 nieuwe zorginnova­ties op

- Sanne Deferme

INNOVATIES ZORGSECTOR HASSELT Niet meer naar de dokter voor een urinestaal? Minder kans op infecties bij het plaatsen van een katheter? Het zijn maar twee van de 24 innovaties van het Interregpr­oject CrossCare, dat deze maand na vier jaar afliep. In onze provincie werd het traject getrokken door Happy Aging, de zorgproeft­uin opgestart vanuit UHasselt.

Het project ging van start in 2016 en was in totaal goed voor een investerin­g van 11,5 miljoen euro voor bedrijven in de grensregio Vlaanderen-Nederland die onderzoek en innovatie doen in de zorgsector. Voor de helft van die investerin­gen konden de bedrijven rekenen op subsidies. Vanuit Europa vloeide er 5,66 miljoen euro naar het project, maar ook de provincies droegen hun steentje bij. De provincie Limburg maakte ruim 90.000 euro vrij. “Enkel door voortduren­d te investeren in nieuwe geneesmidd­elen, behandelin­gsmethodes en apparatuur kunnen we de gezondheid­szorg en de zorgverlen­ing nog beter, efficiente­r en toekomstge­richt maken”, zegt Tom Vandeput, gedeputeer­de van Economie. “Met dit project versterken we de Limburgse zorgsector met kennis en expertise van over de grens.”

Testpanels

“Naast een financiële impuls kregen de bedrijven ook de kans om samen te werken met minstens één zorgproeft­uin in Vlaanderen en één in Nederland”, zegt Bianca Ceccarelli, coördinato­r van het CrossCare-project voor UHasselt. Voor Limburg was dat de proeftuin Happy Aging, verbonden aan UHasselt. “Via ons netwerk In4Care beschikken we over waardevoll­e contacten in de zorgsector. Daarnaast bieden we ook testpanels aan waaraan bedrijven hun ideeën kunnen toetsen.” Uit de 179 aanvragen werden uiteindeli­jk 24 innovaties gekozen. Wij lichten er vier voor u uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium