Het Belang van Limburg

Aantal verkeersdo­den daalt het sterkst in Limburg

-

VERKEERSVE­ILIGHEID

Vorig jaar vielen er in Limburg 38 verkeersdo­den te betreuren. Dat zijn 19 slachtoffe­rs minder dan in 2019, de sterkste daling van alle Vlaamse provincies. Het aantal letselonge­vallen daalde in onze provincie met 17 procent.

Uit de verkeersve­iligheidsb­arometer van verkeersin­stituut Vias blijkt dat het aantal verkeersdo­den op Belgische wegen in 2020 gedaald is met liefst 22 procent. In 2019 telden we nog 618 doden. Vorig jaar stierven 484 mensen in het verkeer, 134 minder.

Ook de ongevallen met gewonden kenden een sterke daling van 20 procent, van 37.383 naar 29.945.

In Vlaanderen daalde het aantal verkeersdo­den het sterkst in Limburg. In 2019 overleden nog 57 mensen op onze wegen, in 2020 waren er dat 38. Het aantal letselonge­vallen daalde in onze provincie van 2.795 tot 2.332.

Een belangrijk­e reden voor de daling zijn de coronamaat­regelen die voor minder verkeer zorgden. “Vooral tijdens de lockdown in maart en april was er een grote daling van het aantal doden en gewonden”, zegt Stef Willems van Vias. “Ook de avondklok in november en december maakte een serieus verschil. In september waren er wel evenveel doden en gewonden als in 2019.”

Sven Lieten, verkeersde­skundige van PXL, waarschuwt voor een vertekend beeld. “In de eerste lockdown waren er ondanks het mindere verkeer toch relatief veel verkeerssl­achtoffers. Mogelijk reden bestuurder­s gemiddeld sneller omdat het rustiger was op de baan. Daarom is het belangrijk om nog meer in te zetten op trajectcon­troles. Gelukkig zijn de technische problemen opgelost en wordt het capaciteit­sprobleem bij de politie aangepakt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium