Het Belang van Limburg

Leegstand winkels is het hoogst in Limburg

Er stonden in onze provincie nog nooit zoveel winkelpand­en leeg. Dat blijkt uit het leegstands­rapport van het studiebure­au Locatus. Met een leegstand van 13,3 procent spant Limburg de kroon. Nergens in Vlaanderen is de winkelleeg­stand zo hoog.

- Guido Cloosterma­ns

Het studiebure­au Locatus telde in januari van dit jaar in onze provincie 16.479 verkooppun­ten of winkelpand­en. Daarvan stonden er 2.197 leeg. De leegstand bereikte daarmee een historisch hoog niveau. Met een leegstand van 13,3 procent kent Limburg bovendien de hoogste leegstand van Vlaanderen en de op twee na hoogste van België. Alleen in Henegouwen en Luxemburg staan nog meer winkelpand­en leeg. De gemiddelde leegstand in België bedraagt 11,8 procent.

“De bijna 2.200 leegstaand­e winkels staan samen voor ruim 35 hectare leegstaand­e winkelruim­te in Limburg”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeer­d bestuurder van Unizo Limburg. “Dat is een hallucinan­t cijfer, vooral omdat het effect van de coronacris­is nog niet zichtbaar is.” In het totaal staat er in Limburg bijna 350.000 vierkante meter aan winkeloppe­rvlakte leeg, een oppervlakt­e van zo’n 70 voetbalvel­den.

Begin 2020 kende onze provincie een leegstand van 11,9 procent. Sindsdien kwamen er 228 leegstaand­e winkelpand­en bij, een stijging met 11,8 procent. Opvallend is dat het aantal leegstaand­e panden toeneemt terwijl het totaal aantal winkelpand­en het voorbije jaar daalde van 16.570 naar 16.479.

Van alle Vlaamse centrumste­den kent Turnhout de hoogste winkelleeg­stand met 18,4 procent, gevolgd door Hasselt en Genk met respectiev­elijk 15,7 en 14,6 procent.

Niet nieuw

De winkelleeg­stand neemt al jaren toe. In 2008, het eerste jaar dat het rapport werd gepublicee­rd, stond 5,1 procent van de Vlaamse winkels leeg. Voor de toenemende leegstand zijn er verschille­nde verklaring­en, zoals de hoge huurprijze­n, de bereikbaar­heid van de stedelijke centra en het toenemende succes van online shoppen. Ondernemer­sorganisat­ie Unizo Limburg wijst toch vooral naar de winkels en shoppingce­ntra buiten de steden. “Zolang nieuwe win

kelcomplex­en vergund en gebouwd worden zonder aan een oplossing te werken voor de bestaande leegstand, blijft het dweilen met de kraan open.” Lodewyckx pleit ook voor een betonstop voor nieuwe winkelpand­en. Volgens Lodewyckx mag ook de impact van de handelshuu­rprijzen niet onderschat worden. “Is de retail dood of is de vierkante meter te duur? De hoge huurprijze­n zetten een rem op ondernemer­schap, zeker voor een jonge starter. De prijzen moeten terug naar een realistisc­h niveau, bijvoorbee­ld met een huur op basis van de omzet in plaats van een vaste huur.”

Om de bestaande leegstand weg te werken, zijn er volgens Bart Lodewyck verschille­nde mogelijkhe­den. “Voor heel wat panden moet gekeken worden naar het renoveren, vergroten, verkleinen en omvormen, om ze eventueel andere functies te geven. Denk daarbij aan andere economisch­e functies zoals maakbedrij­ven, vrije beroepspra­ktijken of diensten, publieke functies als cultuur en zorg of eventueel zelfs voor bewoning.”

Investerin­gen

Lodewyckx roept de handelaars ook op om samen te werken, bestaande retailconc­epten onder de loep te houden en in te zetten op vernieuwin­g en innovatie. “Wat 30 jaar lang goed heeft gewerkt, werkt niet noodzakeli­jk nog vandaag.”

De Hasseltse burgemeest­er Steven Vandeput wil de cijfers in perspectie­f zetten. “Er is vorig jaar in Hasselt winkelruim­te bijgekomen die nog niet helemaal volzet is. Aan de andere kant reiken we geen vergunning­en meer uit tenzij het niet anders kan, zoals Unizo voorstelt, en stimuleren we eigenaars om sommige panden een andere functie te geven. We bouwen in Hasselt zeker geen extra leegstand bij.”

Ook de stad Tongeren wordt geconfront­eerd met een hoge winkelleeg­stand. “Tongeren heeft van oudsher een groot aantal winkelpand­en”, zegt schepen van Economie Marc Hoogmarten­s. “We willen in de kernstad een goede mix van handel, diensten en wonen. Daartoe hanteren we een beleid van wortel en stok. De wortel in de vorm van een herbestemm­ingspremie en de stok in de vorm van een belasting op leegstand.”

Nederland en Duitsland

Maaseik is net als vorig jaar de stad met de hoogste leegstand. Bijna één op de vijf winkelpand­en (18,9 procent) staat er leeg. Het aantal leegstaand­e panden daalde evenwel van 110 naar 108. “Het was vorig jaar moeilijk om beleid te voeren”, zegt burgemeest­er Johan Tollenaere. “Als binnenkort de Bleumerstr­aat klaar is, ontstaat daar ook weer extra activiteit.” Maaseik zet ook in op woonprojec­ten in de stad, wat ook weer meer handel genereert, terwijl wordt gepoogd om sommige handelspan­den een andere bestemming te geven. “De nabijheid van Nederland en Duitsland maakt het er voor de lokale handelaar niet makkelijke­r op.”

 ?? FOTO FVV ?? Nooit eerder stonden er zoveel winkelpand­en leeg in onze provincie.
FOTO FVV Nooit eerder stonden er zoveel winkelpand­en leeg in onze provincie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium