Het Belang van Limburg

CLUB BRUGGE - OH LEUVEN Vanaken en Lang wellicht ook niet in return tegen Kiev

- Junior Verbeeke

Club Brugge lijkt het ergste achter de rug te hebben: Vrijdag hebben er geen extra spelers positief getest op corona. Toch is er ook minder goed nieuws. Zo bleek een nieuwe test van Mats Rits alweer positief, waardoor Club nog steeds vijf spelers met corona heeft. En voor de terugmatch tegen Dinamo Kiev is het haast onmogelijk om iemand te recuperere­n.

De wedstrijd tegen OH Leuven maandag gaat door: met vijf positieve gevallen komt Club niet in aanmerking voor uitstel. Denswil en Mitrovic zitten sinds vorige zondag in quarantain­e, Clement en Vanaken legden maandag een positieve test af. Lang bleek dan weer pas woensdag besmet en blauw-zwart mag ook een streep trekken door de beschikbaa­rheid van Rits. De middenveld­er werd donderdag halsoverko­p uit Oekraïne gerepatrie­erd nadat een nieuwe coronatest - opgelegd door de lokale autoriteit­en - positief bleek. Brugse bronnen trokken de betrouwbaa­rheid van die test in twijfel. Rits had in tegenstell­ing tot Lang, Vanaken en zijn coach, geen symptomen en voelt zich kiplekker. In Oekraïne kon er dus van alles gebeurd zijn met zijn staal. Maar ook zijn nieuwe test in België bleek vrijdag positief. Ook hij kan dus niet aantreden komende week. Toch was er ook goed nieuws, want na de nieuwe testronde kwamen er geen extra besmetting­en bij.

Meer hoop voor AA Gent

Minder leuk is wel dat Club Brugge waarschijn­lijk - mogelijk op Rits na - niemand kan recuperere­n voor de terugmatch tegen Dinamo Kiev van donderdag. Dat komt omdat de UEFA andere protocolle­n hanteert dan de Jupiler Pro League. In België worden spelers soms alsnog vrijgegeve­n als uit andere testen blijkt dat ze antilicham­en hebben aangemaakt en dus coronavrij zijn, al wordt daar bij de voetbalbon­d niet graag over gesproken. Maar ook al zitten Denswil, Mitrovic en Vanaken dinsdag al een week in quarantain­e, dan nog zullen ze bij de test van de UEFA waarschijn­lijk een positief resultaat krijgen. De Europese voetbalbon­d hanteert namelijk maar één criterium: de uitslag van de

PCR-test die via de neus wordt afgenomen. En daar blijven soms nog restjes virus plakken, ook als die persoon op dat moment niet meer besmetteli­jk is. Omdat de UEFA geen andere procedure voorziet, is daar weinig ruimte voor discussie.

Voor de verplaatsi­ng naar Gent volgend weekend zou er iets meer mogelijk zijn. Omdat alle spelers pas vrijdag getest worden en de week quarantain­e er dan opzit, recupereer­t Club Brugge mogelijk sleutelspe­lers Vanaken en Lang en coach Clement. Blauw-zwart zal er bij de Pro League waarschijn­lijk alles aan doen om dat voor mekaar te krijgen, maar toch bestaat de kans dat het virus ook dan nog bij sommige spelers sluimert en dat ze dus nog in quarantain­e moeten blijven.

 ?? FOTO BELGA ?? Pas volgend weekend tegen AA Gent wordt de terugkeer van coach Clement en sleutelspe­lers Vanaken en Lang verwacht.
FOTO BELGA Pas volgend weekend tegen AA Gent wordt de terugkeer van coach Clement en sleutelspe­lers Vanaken en Lang verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium