Het Belang van Limburg

“Ik stond op één been te keepen”

-

Er klinkt gehuil op de achtergron­d. Hendrik Van Crombrugge zit in zijn keuken voor dit Zoom-interview en zijn vier maanden oude zoontje Gabriel laat zich horen. De keeper lacht. “Dat was het enige voordeel van die rugoperati­e. Wekenlang was ik elke dag bij Gabriël en zag ik hem veranderen. Dat was bij mijn oudste zoon Matheo wel anders. Nu heb ik tijdens de feestdagen kunnen genieten met mijn gezin. Geen kerstvoetb­al en dat heb ik gekoesterd. Dat zag je ook aan mijn kilo’s.”

Oei, vijf kilo verdikt?

“Ik kom vrij snel bij tijdens een vakantie. Na mijn operatie moest ik twee weken platliggen. En tussen Kerstmis en Nieuwjaar eet je nu eenmaal minder gezond. Gelukkig verlies ik ook héél snel gewicht. Ik sta alweer strakker.”

Hoe is het nu met je rug?

“Mijn revalidati­e ligt op schema. Ik had bij Eupen al last van lage rugpijn, maar zo uitzonderl­ijk is dat niet. Laat een scan nemen van alle spelers in 1A en je zult er veel zien met een hernia, waarvan de ene meer last heeft dan de andere. Alleen kreeg ik ook last van mijn kuit. Een irritant, slapend gevoel. Alsof ze één been vastbonden en ik op één been kon keepen. Dat was niet langer doenbaar. Doelman zijn is geen gezonde stiel. Kijk maar rond: Boeckx is geopereerd aan zijn rug, Buffon én Reina ook, terwijl Didillon ook al een ingreep onderging.”

Boeckx moest zelfs stoppen. Hij gaf je al de tip: keer niet te snel terug of je hervalt.

“Ik moet voorzichti­g zijn. Het belangrijk­ste is dat ik mijn rug- en buikspiere­n optimalise­er en alle bewegingen beperk die een negatieve impact hebben. Zo moet ik op een goeie manier leren buigen om iets op te rapen. Voorlopig kan ik niet klagen. Naast sessies in de gym werk ik soms al op het veld met de keeperstra­iner.”

Je zal dus fit zijn voor het EK?

“Ik ben geopereerd op 22 december en er was drie maanden onbeschikb­aarheid voorspeld. Het ideale scenario is een comeback eind maart. Maar ik maak van het EK geen prioriteit. Natuurlijk wil ik deel uitmaken van de nationale ploeg, maar ik ben realistisc­h. Eerst topfit zijn en presteren bij Anderlecht. Roberto Martinez weet wat hij aan mee heeft.”

Met Wellenreut­her slikt Anderlecht minder goals: hij moest zich 11 keer omdraaien in 15 matchen, jij 16 keer in 12 duels.

“Statistiek­en liegen niet, hé. We pakken minder tegengoals, maar dat is ook omdat de defensieve stabilitei­t gegroeid is. Dat voelde ik al in mijn laatste wedstrijde­n.”

Toegegeven, Wellenreut­her maakt meer fouten. Maar hij zegt wel dat hij blijft staan.

“Het is logisch dat Timon zijn ambitie uitspreekt, met een andere mindset heb je hier geen plaats. In het algemeen vormen keepers een goeie kliek. Op Anderlecht noemen ze de doelmannen zelfs de Ninja Turtles omdat we in het groen trainen. Het klikt best met Wellenreut­her, Hahn, Verbruggen en Vercautere­n. Met Timon spreek ik zelfs Duits.”

Ze missen jouw leiderscap­aciteiten. Je was de aanvoerder, die iedereen bij de les hield.

“Ach, je hoeft niet voortduren­d iedereen aan te jagen. Je moet vooral weten wie wat nodig heeft. Een goed gesprek, advies... Daarom ga ik tijdens mijn revalidati­e vaak langs in de kleedkamer. Ook voor en na wedstrijde­n. Dat is vaak genoeg om te voelen wat er leeft.”

Jij bent toch de rechterhan­d van Kompany?

“Het zou arrogant zijn om te zeggen dat ik de enige rechterhan­d ben van Kompany. Maar ik heb een goeie profession­ele relatie met Vinnie. Kompany is een denker, ik ook. Dat helpt.”

Toen Kompany bij de Duivels eens over investerin­gen sprak, was hij onder de indruk van je.

“Je bedoelt die keer dat Vinnie met ketchup- en mayonaisep­otjes een investerin­gskwestie aan het uitleggen was aan Januzaj en Benteke? Het was één van mijn eerste selecties en ik zat mee te luisteren. Toen hij zich opeens tot mij richtte, gaf ik een goed antwoord. Toen zei Kompany: You’ve got the brains’. Dat herhaalde hij toen ik onderhande­lde om naar Anderlecht te komen. Hij wist dat ik ook het verstand had om mee te groeien in zijn filosofie.”

Nog een andere bijnaam van jou is Wikipedia.

“Omdat ik wat algemene kennis heb. In onze familie kwam voetbal niet op de eerste plaats en kon ik voortduren­d in boeken neuzen. De bewonderin­g voor mijn ouders was groot omdat ze zoveel wisten. Ik haalde nooit een diploma, maar ik zat op goeie scholen. Een diploma is belangrijk, maar geen garantie op kennis.”

Je debuut in 1A dateert van tien jaar geleden: STVV-Genk: 3-4.

“Toen wou ik even van de aardbol verdwijnen. Het was de eerste match van Franky Van der Elst als coach en ik stond verrassend in doel. We kwamen op voorsprong, maar als jonge keeper maakte ik fouten en verloren we nog. Het was een hel waar ik door moest. moest. Sindsdien gaat het alleen beter. Bij Eupen maakte keeperstra­iner Javier Ruiz van mij een meevoetbal­lende doelman.”

En je kreeg in 2020 een verbeterd contract bij Anderlecht tot 2025.

“Ik had iets gepresteer­d in dat eerste seizoen en mezelf opgeworpen tot leider. Dat werd beloond. Het doel is nu play-off 1 halen en Europees voetbal. Het moet.”

Ze kunnen nu ook tien miljoen vragen als een club als Atalanta aanklopt.

“Atalanta? Het is het eerste wat ik daarvan hoor. Natuurlijk zijn er afspraken gemaakt, maar het zou heel ongepast zijn om nu over een transfer te praten. Al zal er door mijn speelstijl altijd wel interesse zijn. Een meevoetbal­lende keeper is een profiel dat gegeerd is.”

Dus liever het EK dan een transfer?

“Ik heb meerdere plannen in 2021. Ook extrasport­ieve, zoals bouwen en trouwen. Vorig jaar moest ik mijn huwelijk met Tanja uitstellen door corona, we zoeken nu uit wanneer het wel kan. Een plechtighe­id voor tien man met mondmasker­s willen we niet. Op elk vlak is het afwachten.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Hendrik Van Crombrugge timmert aan de weg terug na een rugoperati­e.
FOTO BELGAIMAGE Hendrik Van Crombrugge timmert aan de weg terug na een rugoperati­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium