Het Belang van Limburg

Tegenarchi­ef

Brandhout (2006)

- Marc Van de Weyer

Variabel formaat Schenking van de kunstenaar aan de stad Genk (2020) Op diens vraag tentoonges­teld in de stadsbibli­otheek. De expo Denmark loopt nog tot eind maart in de bibliothee­k aan het Stadsplein in Genk. Gratis toegankeli­jk.

Genkse bib

Vanop de derde verdieping van de Genkse bibliothee­k kijk je in het huis van het bedrukt papier dat een bibliothee­k ondanks digitalise­ring en uitwaaiere­nde cloud nog altijd is. De pandemie heeft ook hier gevolgen. Kranten en tijdschrif­ten zijn tot nader order onaanraakb­aar. Ze liggen nu zonder twijfel in groeiende stapels te wachten op de lezer, als ze die ooit nog bereiken. In stilte voegen ze zich bij de gigantisch­e berg drukwerk waarmee geïnformee­rd, vermaakt, verleid, onderwezen, handel gedreven, georganise­erd, bestuurd, gestraft wordt. Al bijna een halve eeuw levert deze dagelijkse tsunami aan gedrukte letters - in boeken, kranten, magazines, catalogi, documenten, gerechteli­jke dossiers, kunsttijds­chriften enzovoort - grondstof voor kunstenaar Denmark (pseudoniem van de in 1950 in Wilrijk geboren Marc Robbroeckx, alias ‘den Marc’). Wat begon met het ontmantele­n van cursussen aan de unief groeide uit tot een consequent levenswerk. Een klein maar representa­tief overzicht daarvan is te zien in de galerierui­mte op de derde etage van de Genkse bib. Het toont de rijke variatie aan behandelin­gen en strategieë­n waarmee Denmark de oceaan aan info te lijf ging: stapelen, samenperse­n, samenkleve­n, versnijden, opvouwen tot de kleinst mogelijke blokjes, verfrommel­en, vastschroe­ven, versnipper­en, versturen met de post (en weer terug laten zenden).

Hallyday

Aanleiding voor de tentoonste­lling is de recente schenking door de kunstenaar van de installati­e ‘Brandhout’, een van zijn hardhandig­er vormen van archiverin­g. Een internatio­nale selectie bladen/boekskes/magazines is door de kunstenaar verzameld in zes ijzeren rekken. Ze zitten rond houtjes waarmee je de kachel kunt aanmaken. Een vijftigtal rond brandhout gewikkelde publicatie­s zit opgestapel­d in elk van de zwarte ramen. De strenge vorm benadrukt de schreeuwer­igheid van wat voor informatie moet doorgaan. We lezen namen van publicatie­s, stukken van titels. We zien gezichten van min of meer bekende personen, Er zit nogal wat Johnny Hallyday tussen, een enkele keer onze vorstin in een jongere gedaante, nogal wat bloot ook. Nieuws van eergistere­n dat toen al futiel was, deel van de ecologisch­e ramp die al dat afgedankt papier was en is. Het krijgt hier, monddood gemaakt, een onverhoopt nieuw leven, gerecupere­erd als beeldend materiaal: ding om naar te kijken. De kritiek op de overload aan info, die de kunstenaar inspireerd­e, kreeg inmiddels gezelschap van een ander gevoel, nu het papieren tijdperk op zijn einde loopt. ‘Brandhout’ neemt zijn plek in binnen de oude traditie van de vanitasvoo­rstellinge­n: kunstwerke­n die ons herinneren aan de betrekkeli­jkheid en de vergankeli­jkheid van alles. Dat geldt eigenlijk voor de hele tentoonste­lling. Kijk maar naar de reeks voorpagina’s van de krant Le Soir uit 1993 (uit de periode voor en na de dood van koning Boudewijn), die ook deel uitmaakt van de Genkse kunstcolle­ctie.

Dode letters

Denmarks vivisectie op het gedrukte woord produceert ook wonderlijk poëtische objecten. Zoals de archiefblo­kken, met versneden kranten of boeken, geprangd tussen stukken hout. En dan zijn er de dode letters - gedrukte tekst die middels een procedé van cut & paste - versnijden, samendrukk­en, lijmen en weer samenvoege­n - van zijn leesbare betekenis ontdaan is. Het papier straalt rust uit, voor ogen en geest. De Genkse bibliothee­k dankt de schenking door Denmark aan een over de jaren opgebouwde vertrouwen­srelatie. En eigenlijk is er ook geen betere plek om zijn kunst te bekijken.

 ?? FOTO'S RR ??
FOTO'S RR
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium