Het Belang van Limburg

“Soms zit je letterlijk tussen de koeien”

-

“Het zuiden van Limburg heeft een heel ander landschapp­elijk gevoel dan het noorden en dat heeft te maken met de ondergrond: wij hebben hier rijke leemgrond. Dat weerspiege­lt zich sterk in de beleving bovengrond­s, we zijn historisch een rijke landbouwst­reek. Er zijn geen grote uitgestrek­te bossen, maar wel heel oude loofbossen met hoge natuurwaar­de. Honderden grote landgoeder­en en kasteeldom­einen typeren de streek ook.”

“Het publieke domein is hier beperkter en we vragen aan wandelaars extra respect te hebben voor het private karakter. Leuke paadjes en kerkwegels kronkelen tussen plantages en akkers, weiden en boomgaarde­n. Een heel mooie beleving – je zit soms letterlijk tussen de koeien - maar we vragen wel respect voor die zaken. Er zijn bijvoorbee­ld specifieke plukboomga­arden waar passanten wel in mogen.”

Haspengouw en Voeren hoort bij de oudste Regionale Landschapp­en van Vlaanderen. “We zijn van de eerste lichting, de start ligt in 1979. We hebben heel veel mooie plekken die nog te weinig belicht zijn, goed om die eens in the picture te zetten, in de eerste plaats bij de Limburgers zelf. Zelf vind ik het mooi als je op een wandeling kennismaak­t met zowel droog- als vochtig-Haspengouw. Als je je wandeling noordoost oriënteert, kan je ze alle twee beleven, zoals op een tocht van Groot-Loon naar Heks, of van Alden Biesen naar Genoelseld­eren.”

In het logo van RL Haspengouw en Voeren zien we de das: “Een diersoort die in dit landschap goed gedijt. Holle wegen en boomgaarde­n, daar kunnen dassen goed burchten bouwen en voedsel vinden.”

IGNACE SCHOPS, DIRECTEUR REGIONAAL LANDSCHAP KEMPEN EN MAASLAND

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Ignace Schops.
FOTO LUC DAELEMANS Ignace Schops.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium