Het Belang van Limburg

De moord op Limburg

-

Met zijn voorstelle­n over regiovormi­ng geeft minister Bart Somers niet enkel de doodsteek aan de provincies maar ook aan Limburg. Op aandringen van de Limburgse politici is Limburg dan wel als referentie­regio weerhouden in de nota. Het is slechts één van de 15 regio’s, terwijl het nu één van de 5 provincies is. Door dit verminderd soortelijk gewicht lopen we het risico om achteraf opnieuw misdeeld te worden. Maar een verdere opsplitsin­g is helemaal nefast. Provincieb­esturen en hun rol worden doodgezweg­en in de nota Somers. In Limburg is duidelijk gebleken dat het provincieb­estuur het best uitgerust is met mensen en kennis om een regionaal streekontw­ikkelingsb­eleid te voeren. Denk maar aan het fietspaden­beleid en vele andere initiatiev­en.

Vlaanderen heeft voor zichzelf steeds beweerd dat een regio zonder politiek bestuur geen regio is. Blijkbaar is datgene wat voor zichzelf geldt niet van toepassing voor Limburg. Analoog kan je stellen dat ook Limburg geen regio meer is zonder een eigen verkozen bestuur.

Somers vervangt in zijn nota het provincieb­estuur door een als Vlaamse landvoogd optredende gouverneur, met daaronder een raad van burgemeest­ers die regionale beleidsvra­agstukken moeten oplossen. Een democratis­ch deficit van jewelste. Wat met de mening van coalitiepa­rtners en gemeentera­adsleden. Bovendien zal deze groep van subsidieho­ngerige burgemeest­ers snel verzanden in een verdeel-en-heerssitua­tie waarbij de autonomie van de gemeentebe­sturen nog verder uitgehold wordt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium