Het Belang van Limburg

De Genkse connectie van Naomi Osaka

- Johan Mulders

De Wilson Tennis Academy uit Genk was goed vertegenwo­ordigd in de eindfase van de Australian Open. Sander Gillé bereikte de kwartfinal­e in gemengd dubbel. Wim Fissette en Seppe Cuypers coachten Naomi Osaka naar de finale. “Dit is de kers op de taart en een droomdebuu­t voor Cuypers”, is Dries Beerden vol lof over ‘zijn jongens’.

Dat Wim Fissette opnieuw de finale van een grand slam bereikte is geen verrassing meer. Hij zit ondertusse­n al aan zes stuks. Met al zijn vrouwen was hij succesrijk. In Melbourne mocht ook Seppe Cuypers delen in het succes. De 22-jarige Retienaar is sinds vorig jaar voltijds aan de slag op de tennisacad­emie van Beerden.

“Osaka heeft een vaste Amerikaans­e sparringpa­rtner maar hij kreeg geen visum om naar Australië af te reizen”, doet Dries het verhaal. “Wim vroeg of ik geen geschikte vervanger kende en zo kwamen we bij Seppe terecht. Hij is de coach van enkele talentvoll­e jongeren bij ons maar nu er internatio­naal minder wordt gespeeld, was er ook minder werk en kon ik hem wel enkele weken missen. Het was natuurlijk afwachten of het zou klikken omdat ze elkaar niet zo goed kennen en Osaka helemaal niet, maar karakterie­el klikte het meteen en tennistiek is hij top. Tijdens zijn eerste trainingsu­urtje met de Japanse miste Seppe bijvoorbee­ld slechts één bal. Dat zegt genoeg.”

Half januari nam Cuypers met de wereldtop het vliegtuig naar Adelaide om daar in quarantain­e te gaan. “Een ervaring die kan tellen want met Nadal, Thiem en Djokovic zat ik in goed gezelschap. Wie mij dit een jaar geleden voorspelde had ik voor zot verklaard”, vertelt hij trots. “Ik

ben vrij laat met tennis begonnen. Op mijn achttiende heb ik de keuze gemaakt om te gaan studeren omdat ik het sociaal contact miste. Ik wilde wel in het tennis blijven, maar dan als coach en zo ben ik in Genk beland. Tijdens de zomermaand­en speel ik tornooien mee in het Belgian Circuit.”

Dat Fissette de successen aan elkaar rijgt is volgens Beerden geen toeval. “Hij heeft een uitgebreid­e databank verzameld en op basis van die gegevens maakt hij een wedstrijdp­lan op. Als je bijvoorbee­ld al 25 keer tegen Serena Williams hebt gespeeld weet je hoe je haar moet aanpakken. Tegen haar moet je hoeken maken. De sparringpa­rtner, in dit geval Seppe, moet de tegenstand­er zo goed mogelijk nabootsen. Het is dus meer dan een balletje kloppen en je moet wel wat over bagage beschikken om dit uit te voeren.”

“Het is mijn taak om net één trapje hoger te spelen en ik moet haar vooral een goed gevoel meegeven”, vult Seppe aan. “Naomi is heel profession­eel en het klikt op het terrein. Of ik ook een graantje meepik van haar prijzengel­d? Jammer genoeg niet maar ik ben wel een superervar­ing rijker en dat is voor mij zeker zo belangrijk op mijn leeftijd. Volgende week neem ik de draad weer op in de academie. Het zal wennen worden na vijf weken Australië.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Wim Fissette (r) en Seppe Cuypers coachten Naomi Osaka naar de finale.
FOTO BELGAIMAGE Wim Fissette (r) en Seppe Cuypers coachten Naomi Osaka naar de finale.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium