Het Belang van Limburg

Froome moet knechten voor Ben Hermans

- Rob Rodiers

WIELRENNEN UAE TOUR De UAE Tour kan dit jaar bogen op een deelnemers­veld om duimen en vingers bij af te likken. Hieronder presentere­n we u vijf handige trivia over de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

Aftrap WorldTour

Na afgelastin­g van de Tour Down Under en de Cadel Evans Great Ocean Road Race krijgt de UAE Tour zondag de eer om dit seizoen de World Tour te openen. De eerste eindwinnaa­r in 2019 was Primoz Roglic. Vorig jaar ging Adam Yates met de overwinnin­g aan de haal nadat de twee laatste ritten werden afgelast omwille van een corona-uitbraak.

Vier sprintkans­en

Het deelnemers­veld kan in twee helften ingedeeld worden. Enerzijds krijgen de sprinters en hun respectiev­elijke treinen vier kansen om zich de snelste te tonen, na al dan niet een waaieretap­pe.

Eén tijdrit, twee aankomsten bergop

Anderzijds is er een bataljon klimmers en rondespeci­alisten naar de Emiraten afgereisd om zich te onderschei­den bergop, tegen de tijd en uiteindeli­jk ook in het eindklasse­ment. De tijdrit op dag twee telt 13 kilometers tegen het uurwerk op het eiland van Al Hudayriat. Al zal er vooral op dag drie en vijf met seconden en minuten gegoocheld worden, wanneer de aankomst respectiev­elijk bovenop de top van Jebel Hafeet (10,6km aan 6,9%) en Jebel Jais (21,5km aan 5,4%) getrokken is.

Veel vedetten

Met onder meer Caleb Ewan (Lotto Soudal), Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), Fernando Gaviria (UAE Emirates) en Sam Bennett (Deceuninck­Quick-Step) verschijne­n er vier topsprinte­rs aan de start. Al zijn ook Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Elia Viviani (Cofidis), Giacomo Nizzolo (Qhubeka-Assos) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) verre van traag. Met Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates), Chris Froome (Israel Start-Up Nation) en Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) verwelkomt de oliestaat zowaar drie (oud-)Tourwinnaa­rs. Zij krijgen concurrent­ie van klimgeiten als Wout Poels, Jack Haig (Bahrain Victorious), João Almeida (Deceuninck-Quick step), Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Alexey Lutsenko (Astana-Premier Tech), Alejandro Valverde (Movistar) en het ijzersterk­e INEOS-Grenadiers trio Adam Yates, Daniel Felipe Martínez en man-in-vorm Iván Sosa.

Vier Limburgers

Het opmerkelij­kste nieuws vanuit Limburgse hoek is dat Ben Hermans de kopman van dienst is in de VAE. In die mate dat zelfs Chris Froome zich bergop uit de naad moet werken voor de 34-jarige Diepenbeke­naar. Een andere kanshebber op bronsgroen dagsucces is Jasper Philipsen, die zich van Alpecin-Fenix in het sprintgewo­el mag smijten. De Vlam uit Ham krijgt onder meer Hoeselaar Roy Jans aan zijn zijde. Kenneth Vanbilsen (Cofidis) op zijn beurt tracht Elia Viviani in gunstige positie af te zetten voor de sprint.

DE RITTEN: ZO (Rit 1) Al Dhafra Castle – Al Mirfa (176 km), MA (Rit 2) Al Hudayriat Island (tijdrit 13 km), DI (Rit 3) Strata Manufactor­ing – Jebel Hafeet (166 km), WO (Rit 4) Al Marjan Island – Al Marjan Island (204 km), DO (Rit 5) Fujairah Marine Club – Jebel Jais (170 km), VR (Rit 6) Deira Island – Palm Jumeirah (165 km), ZA (Rit 7) Yas Mall – Abu Dhabi Breakwater (147 km)

OP TV: dagelijks op Eurosport

 ?? FOTO ISRAEL START-UP NATION ?? Ben Hermans mag een week lang schuilen achter de rug van Chris Froome.
FOTO ISRAEL START-UP NATION Ben Hermans mag een week lang schuilen achter de rug van Chris Froome.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium