Het Belang van Limburg

Nederlands­e broer en zus willen schitteren in Lummen

- Johnny Peeters

BASKETBAL

TOP DIVISIE VROUWEN ATHENAS LUMMEN-NAMEN ZATERDAG 20.30 UUR De Nederlands­e Annika Van Heukelom (19) en haar broer Robin (21) spelen dit seizoen bij Lummen. Ze zijn beiden ex-jeugdinter­nationaal en kozen ervoor om hun carrière verder te zetten in België. Om totaal verschille­nde redenen. ‘BAL’, de club in Weert is gekend van zijn goede jeugdoplei­ding. Maar na jullie opleiding maakten jullie beiden de overstap naar België. Waarom?

Annika: “Vanuit Weert is Lummen de dichtstbij­zijnde club op het hoogste niveau. De tegenstand­ers in België zijn een stuk sterker dan in Nederland. Dat merkte ik vooral tijdens de laatste wedstrijd in Castors Braine. Het ging er fysiek heel hard aan toe en de snelheid lag heel hoog. Maar Castors is dan ook de topclub in België.” Robin: “Ik speelde in Weert bij BAL in de Eredivisie. Lummen in 1ste provincial­e was een stap terug, maar na BAL was mijn zin in het spelletje bijna volledig verdwenen. Dat plezier vond ik op dit niveau helemaal terug.”

Robin, volgend seizoen zet je opnieuw een stap hogerop naar Miners Beringen.

Robin: “Toen ik vorig jaar een eerste gesprek had in Lummen gaf ik onmiddelli­jk aan dat, als ik de kans kreeg, ik opnieuw hogerop wilde spelen. Beringen biedt mij nu die kans en ik wil mij daar verder ontwikkele­n. Ik hoop daar bij te leren op het vlak van leiderscha­p en de snelheid van uitvoering. Soms speel ik nog te chaotisch en dribbel ik te snel op waardoor ik de bal kwijt geraak. Het zal afwachten zijn of dat niveau te hoog of te laag is voor mij.”

Hoe hebben jullie de basketmicr­obe te pakken gekregen?

Robin: “Onze vader heeft vroeger basketbal gespeeld op recreatief niveau en nadien was hij coach. Omdat we naar zijn wedstrijde­n gingen kijken ben ik ook beginnen basketten en in het begin had ik hem als coach.”

Annika: “Ik ben iets later begonnen, want ik speelde eerste hockey.”

En spelen jullie nog wel eens tegen elkaar?

Annika: “Nee dat niet, want tegen Robin kan ik nooit winnen.” Robin: “Behalve shotoefeni­ngen, dat doen we wel nog eens. Dan kan ik niet tegen Annika op.”

Durven jullie kritiek op elkaar geven als jullie naar elkaars wedstrijde­n kijken?

Annika: “Dat gebeurt regelmatig, vooral over wat de andere niet goed gedaan heeft. En dan is het Robin die het meeste commentaar geeft.”

Robin: “Dat veroorzaak­t in de auto nog al eens hevige en dus minder leuke discussies.”

Hoe ver reiken jullie ambities?

Annika: “Mijn droom is om verder Europa in te trekken. Spanje is mijn doel. Een terugkeer naar Nederland zie ik niet zitten.” Robin: “Die droom is voor mij voorlopig opgeborgen. Ik bekijk nu hoe hoog ik in België zou kunnen geraken.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Robin en Annika Van Heukelom: “Bij shotoefeni­ngen kan ik niet tegen Annika op.”
FOTO JEFFREY GAENS Robin en Annika Van Heukelom: “Bij shotoefeni­ngen kan ik niet tegen Annika op.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium