Het Belang van Limburg

Zo haal je maximaal voordeel uit de vele kortingen in de supermarkt

-

KOOP VOLGENS DE PROMOKALEN­DER

“Van veel merken ken ik de promo’s vanbuiten en weet ik exact wanneer ze gaan vallen. Handig, want dan koop ik die dingen enkel in promo”, zegt Gino Van Ossel, retailexpe­rt en professor aan de Vlerick Business School. “Bij veel merken – en dan vooral de grote – vallen de promo’s trouwens bijna altijd op hetzelfde moment in het jaar. In sommige gevallen is dat zelfs altijd tijdens exact dezelfde week.” “Er is een duidelijk terugkeren­d patroon. Als je dat weet, kan je tactisch te werk gaan. Sla een voorraad in van producten die lang goed blijven als er een promotie is. Zorg ervoor dat je dan verder kan tot de volgende promotie, dan koop je die producten enkel als er korting is en bespaar je op de winkelkar.”

Zo raadt hij aan om een reserve van pasta of wasproduct te kopen zodat je enkele maanden verder kan tot de volgende promotie. “Je kan daar ook heel ver in gaan door bijvoorbee­ld een jaar lang de folders bij te houden van verschille­nde winkels, al doe ik dat zelf eerlijk gezegd niet. Ik ken de promo’s van een paar producten uit het hoofd, maar een jaar lang folders bijhouden is natuurlijk wel veel werk. Toch kan je zo wel goed zien wanneer de promo’s vorig jaar vielen. Het staat niet in steen gebeiteld, maar de kans is groot dat ze het jaar nadien op hetzelfde moment zullen vallen.”

COMBINEER VERSCHILLE­NDE WINKELS

Van Ossel raadt ook aan om je boodschapp­en niet in één maar in verschille­nde winkels te doen. “Mijn moeder pluisde vroeger alle reclamefol­ders uit en ging dan tijdens het weekend naar meerdere winkels, het was voor haar een echte dagactivit­eit.”

“Nu heeft niemand daar nog tijd voor”, beseft Van Ossel. “Maar sommige producten zijn wel een stuk goedkoper in bepaalde winkels. Je kan dan naar een winkel gaan waar ze promo’s hebben van producten die je elders niet vindt en dat combineren met een goedkopere winkel. Wie goedkoop wil kopen kan dus het best een voorraad aanleggen, kopen als er promoties zijn en verschille­nde winkels combineren.”

LEG VOORRADEN AAN

“Tijdens het winkelen zouden mensen hun eigen koopgedrag moeten analyseren”, zegt Jorg Snoeck, oprichter van RetailDeta­il. “Want zo’n 80 procent van onze supermarkt­aankopen zijn toch altijd dezelfde. Als je dat weet, kan je daar ook rekening mee houden. Dan kan je ook meteen in grotere volumes aankopen, wat vaak goedkoper uitkomt. Los van het feit of er nu een promotie is of niet. Koop dus niet alleen voor deze week pasta of rijst, maar koop meer als je dat toch elke week klaarmaakt.”

“Als je jouw aankooppat­roon analyseert, krijg je een beter zicht op je uitgaven en waar je je geld aan uitgeeft”, benadrukt Snoeck. “Voor mij is dat het gemakkelij­kst via een app. Banken zoals KBC doen dat al, maar eigenlijk vind ik de app Cake zelfs nog beter. Die geeft goed aan wat je uitgeeft aan de hand van grafieken. Je kan dan nagaan waarop je had kunnen besparen en hoe je eigenlijk nog goedkoper had kunnen winkelen. Handig voor de volgende keer.”

GEBRUIK DE SUPERMARKT­APPS

Met apps van de supermarkt kan je snel en efficiënt een boodschapp­enlijstje maken. Die houden namelijk bij wat je gekocht hebt en na twee weken kunnen ze zelfs al op voorhand met 90 procent zekerheid weten wat je komende week nodig zal hebben. “Dan is 90 procent van je boodschapp­enlijstje eigenlijk al ingevuld en weet je meteen ook wat je budget is”, aldus Snoeck.

“Met een boodschapp­enlijstje ben je trouwens ook minder geneigd om andere dingen te kopen die niet op dat lijstje staan. Je koopt dan minder dingen die je eigenlijk niet nodig hebt en dus moet je nadien ook minder weggooien. Ga dus niet alleen voor de laagste prijs maar probeer ook zo efficiënt mogelijk te werk te gaan.”

HOU JE REKENMACHI­NE BIJ DE HAND

“Als ik naar de winkel ga bestudeer ik graag alle producten. Want verpakking­en zijn vaak erg misleidend. Het ene product bevat 800 gram, het andere 1 kilogram en dan verschilt de prijs ook nog. Vergelijk daarom altijd de producten door de prijs te delen door het gewicht, dan heb je de prijs per kilo, liter of gram. Kijk dus wat het kost per eenheid, dan weet je waar je aan toe bent. Desnoods hou je jouw rekenmachi­ne bij de hand terwijl je aan het winkelen bent”, zegt Snoeck.

Toch is het niet altijd interessan­t om steeds voor het goedkoopst­e product te gaan, benadrukt hij. “Als je alleen bent is het misschien wel interessan­ter om een kleiner pak te kopen met een iets hogere prijs dan het grote pak waarvan je uiteindeli­jk toch de helft zal moeten weggooien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium